Az emberi test legfőbb alkotóeleme a víz, testünk 60 százalékát alkotja. Nem véletlen, hogy az ősi mitológiákban az élet alapelemének, a teremtő ősanyának tekintik. Egyáltalán nem mindegy, mennyi folyadékot fogyasztunk, ugyanis már 1-2 százalékos veszteség is komoly tüneteket okozhat.

A víz felelős a vérkeringés fenntartásáért, segíti a tápanyagok oldódását, gondoskodik a felszívódásukról és szállításukról. Felelős a méreg- és salakanyagok kiválasztásáért, kiürüléséért. A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a bőr rugalmasságához, szükséges a mozgásszerveink, ízületeink „olajozottságához”. A víznek mindezen túl számos élettani funkciója van, testünk egészséges működése elképzelhetetlen a kiegyensúlyozott folyadékháztartás nélkül.

Az ajánlások alapján nagyjából 2-2 és fél liter folyadékra van szüksége a felnőtt szervezetnek, ez a szám pedig fizikai aktivitásnál növekszik.

Hogyha nem iszunk eleget, akkor többek között olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a fejfájás, karikás szemek, petyhüdt bőr, gyengeség, enerváltság, székrekedés, ízületi panaszok, altesti bajok. Ha kicsit jobban odafigyelnénk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, sok más mellett ezek a kellemetlenségek is megelőzhetőek lennének.

Tudta?

A magas koffeintartalmú italok, mint például a kávé vagy az energiaitalok, illetve a legtöbb gyógynövényes ital is vízhajtó hatású. Fogyasztásuk után emelje a napi vízfogyasztást: például egy csésze kávé után érdemes egy pohár vizet is meginni.

(bhc.hu)

(Borítókép: Vizet ivó férfi. Illusztráció: Getty Images)