Egyre jobban érezhetővé válnak a Földön a klímaváltozás negatív hatásai. Az Amerikai Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA), az Oxfordi Egyetem és a UML (Massachusetts Lowell Egyetem) kutatói nemrégiben arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy melyek a klímaválság szempontjából legbiztonságosabb helyek a bolygónkon.

Ma már nincs olyan hely, amely alkalmazkodási lépések és mérséklés nélkül ne lenne kitéve a klímaváltozás okozta kockázatoknak. A legnagyobb biztonságban ott lehetünk, ahol nemcsak a földrajzi körülmények kedvezőek, de erős szakpolitika segítségével tudatos törekvés zajlik az éghajlatváltozás mérséklésére és a hatásokkal szemben ellenálló társadalmak és települések kiépítésére.

Földrajzilag azok a területek a legkedvezőbbek, ahol gyakoriak az enyhe időszakok, alacsony a szélsőséges időjárási események kockázata, valamint amelyek jóval a tengerszint felett helyezkednek el.

Ebből a szempontból a legjobb pozícióban Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Írország van.

A várható élhetőség mércéje azonban sokkal összetettebb annál, minthogy kizárólag a földrajzi és éghajlati körülményeket vegyük alapul. A társadalmi és gazdasági hatások is jelentősen befolyásolják, hogy mennyire teljesülnek olyan alapvető emberi szükségletek, mint például a tiszta ivóvízhez való hozzáférés. A globalizáció következtében a lakóhelyünktől távoli problémák is befolyásolhatják a működést, többek között a biztonságos élelmiszerellátást. Mindezen túl az is fontos tényező, hogyha a szomszédos országok társadalmai instabillá válnak, akkor a körülmények hogyan befolyásolják az adott országot.

A Notre Dame Global Adaptation Initiative alkalmazkodási indexét az alapján határozzák meg, hogy egy adott országban milyen szinten törekednek az éghajlatváltozás mérséklésére, illetve a küzdelmet a változással szemben hatékonyan felvevő társadalom és települések kiépítésére.

Ezek alapján a szempontok alapján 182 országot rangsoroltak, közülük Magyarország az 50., a szomszédos Ausztria a 7. helyen áll. A dobogó első fokára Norvégia került.

A mérséklésre irányuló erőfeszítések mérésére meghatározott Climate Change Performance Index (CCPI) 2023-as adatai alapján is egy északi ország jár az élen: a rangsorolt 63 országból Dánia teljesít a legjobban, Magyarország az 53. helyen áll.

A masfelfok.hu oldalon megjelent cikk összegzésében felhívják a figyelmet, hogy a klímacélok betartásával még lehetőségünk van biztonságosabb szinten tartani a felmelegedés mértékét. A mérséklésre és az alkalmazkodásra minden lehetőség adott, az ehhez szükséges tőke és technológiák is rendelkezésünkre állnak, csak a hatékony, valódi és gyors cselekvés hiányzik. Ezt pedig egy költözés nem fogja pótolni a tömegek számára.

(Borítókép: Földgömböt tartó kezek. Illusztráció: Getty Images)