Új jogszabályban tiltják a gáztűzhelyek és a gázfűtés használatát az egyesült államokbeli New York államban épülő új ingatlanokban 2026-tól. Az építések során előnyben kell részesíteni az elektromos berendezéseket, az indukciós megoldásokat és a hőszivattyúkat.

A gázkészülékek tiltását 2026-tól érvényesítik a hétemeletesnél kisebb új épületekre, 2029-től pedig a magasabb házakra is. A gázkészülékek beszerelése kereskedelmi vendéglátóhelyek és autómosók számára, valamint lakóházakban tartalék energiaforrásként lesz lehetséges. Kathy Hochul kormányzó újságírók előtt tisztázta, hogy

a rendelkezés a már működő és használatban lévő gázüzemű háztartási berendezéseket nem érinti.

Az ellenzők szerint az intézkedés túlzott mértékben korlátozza a fogyasztók választási szabadságát, illetve megnöveli az építkezések költségeit. A tilalmat pártoló környezetvédők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a klímacélokat nem lehet elérni anélkül, hogy az intézkedések ne érintenék a lakó- és irodaépületeket – írja a Player.hu.

A hírportál emlékeztet, hogy egy 2022-es jelentés szerint New York államban az éghajlatot befolyásoló károsanyag-kibocsátás mintegy harmada (32 százaléka) az épületek működésével függ össze.

Az Egyesült Államokban New York az első, ahol szövetségi állami szinten tiltják be a gázkészülékek használatát, ugyanakkor mintegy nyolcvan város építési rendelkezései már most is tartalmaznak a földgáz használatának visszaszorítását célzó előírásokat.

(Borítókép: Gáztűzhely. Illusztráció: Getty Images)