Karate magyar bajnokságot, egyben az októberi világbajnokság felnőtt válogatóját rendezték meg az UTE Megyeri úti Jégcsarnokában a hétvégén. A verseny során a júniusi Európa Játékokra kvalifikált két karatés is megőrizte bajnoki címét.

Több mint 800 nevezés érkezett az e hét hétvégén rendezett karate magyar bajnokságra. A kétnapos rendezvény szombati napján a kadet, junior, U21, felnőtt, veterán és para-karate kategóriában avattak bajnokokat.

A felnőtteknél egyéni formagyakorlatban (kata) a hazai mezőnyben gyakorlatilag évek óta verhetetlen Nagy Botond és Sterck Laura ezúttal sem talált legyőzőre.

Nagy Botond az egyik magyar karatés, aki korábban kvalifikációt szerzett a júniusi Európa Játékokra. Mellette Tadissi Martial utazik még Krakkóba, aki az idei évben a korábbinál egy súlycsoporttal feljebb, 75 kilogrammban szerzett kumite, vagyis küzdelmi bajnoki címet.

Küzdelemben a verseny többi, vagyis a 60, 67, 84 és 84+ kilós kategóriájában feltörekvő fiatalok – Nagy Máté, Nichols Dávid, Botos Botond és Kapdebo Botond – diadalmaskodtak. A nőknél az 50 és 68+ kilogramm közötti kategóriákban Molnár Réka, Baranyi Zsófia, Ilankovic Aleksandra, Ádám Alexandra és Fleischer Dóra gazdagodtak aranyéremmel.

A bajnokság nagy hiányzója volt az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, aki még a márciusi Európa-bajnokságon elszenvedett kézsérülése miatt kénytelen volt kihagyni az eseményt. A rendezvény során a csapatban indulókat és a para-karatésokat is díjazták.

Magyar karatebíró is lesz az Európa Játékokon

Turák Péter személyében magyar karatebíró is lesz a nyári, krakkói központú Európa Játékokon. A négyévenkénti multisport-eseményen a karate harmadszor kerül a programba, az első alkalommal 2015-ben Bakuban Molnár Tamás működött közre magyar bíróként.

Az idei, kétnapos viadalt 22 bíróval bonyolítja le az Európai Karate Szövetség. Turák Péter tapasztalt bírónak számít, 2000 óta tagja a nemzetközi testületnek, számos karate vébén és Eb-n vett már részt, valamint több ízben volt vezetőbíró világversenyek döntőiben is.

A karate versenyszámait június 22-én és 23-án rendezik Bielsko Bialában, ahol öt-öt súlycsoportban avatnak majd bajnokot.

(Borítókép: Nagy Roland. Fotó: Magyar Karate Szakszövetség)