Kevés ember van a világon, aki még nem halogatta az edzést, azonban ha mindig csak „holnap" kezdjük el, sosem leszünk igazán egészségesek és fittek. A megfelelő módszerrel elindulhatunk az úton és a motivációnkat is megtarthatjuk.

Motiváció keresés

A halogatás elkerüléséhez az első és legfontosabb a motiváció megtalálása. Minden ember más, így mindenki esetében egyedi, hogy mi adja majd meg számára az igazi motivációt. Van, aki az egészsége miatt edz, míg másnak a versenyszellem vagy a győzelem utáni vágya a mozgatórugója.

Célok kitűzése

Ahhoz, hogy hosszú távon motiváltak tudjunk maradni, kisebb-nagyobb célokra van szükségünk: a maraton lefutása, fogyás, izomépítés is lehet célja a mozgásnak, de akár egy jobb vérképért is tornázhatunk.

Rutin kialakítása

A fegyelmezettség mindig fontos: a fix edzésnapok, meghatározott edzésrutinok segítik rendszeressé tenni a mozgást.

Előkészületek

Az edzés előtti előkészület, például az edzős cuccok összeszedése, a fehérjeturmix bekeverése, az edzésterv elkészítése mind-mind segítenek ráhangolódni a mozgásra.

Rugalmasság

Bár hasznos a rutin, akkor sem történik tragédia, ha egyszer-egyszer eltekintünk tőle. Ha túl mereven ragaszkodunk saját szabályainkhoz, akkor előbb-utóbb kötelességképpen élhetjük meg az edzésre járást, így pedig elveszíthetjük a motivációnkat. Nem dől össze a világ, ha egy-egy alkalommal hétfő helyett keddre tolódik az első edzésnap.

Jutalmak

Egy sikeres hét után a jutalom elmaradhatatlan: egy wellness nap egy fürdőben, egy új könyv, vagy egy új ruha is pozitívan hat a lélekre.

(verywellfit.com)

(Borítókép: Futás. Illusztráció: Getty Images)