Több mint kétezer olyan befektető vásárolt ingatlant hazánkban a tavalyi évben, akiknek a tranzakcióhoz kérelmet kellett benyújtaniuk, mert az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen, illetve Svájcon kívüli állampolgársággal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedtek egy bizonyos nemzet képviselői.

A magyar ingatlanpiacon tavaly mintegy 125 ezer tranzakció valósult meg, ezen belül 2 ezer 524 esetben olyan külföldi befektetők vásároltak, akiknek ingatlanvásárlási kérelmet kellett benyújtaniuk, mert nem az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc állampolgárai.

A Duna House statisztikája szerint ez 7 százalékos visszaesést jelent 2021-hez képest. Ennek oka, hogy tavaly nem volt nagyobb mértékű árcsökkenés a magyar ingatlanpiacon, amelyen belül a fővárosi lakások és házak voltak a legkelendőbbek. A fővárost Pest, majd Zala és Győr-Moson-Sopron vármegye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján.

Az ingatlanba fektető, a vásárláshoz kérvénybenyújtási kötelezettséggel rendelkező külföldiek közül a legaktívabbnak a kínai ingatlanvásárlók bizonyultak 31,5 százalékos arányban.

A 2021-es évben is ők vásárolták fel a legtöbb magyar ingatlant, akkor 36,3 százalékos arányban. A kínaiak körében a legkedveltebb terület a fővároson belül Angyalföld, valamint Erzsébetváros és a X. kerület volt tavaly.

via GIPHY

Az ukrán vásárlók aránya 2,5 százalékponttal emelkedett az előző év adataihoz képest, így az ukrán lett a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző csoport 2022-ben. Az orosz befektetők aránya közel 1 százalékpontot nőtt, számukra  főként Hévíz, valamint a főváros XIII. kerülete volt vonzó.

Az izraeli befektetők aránya 2 százalékponttal 7,41 százalékra emelkedett, az általuk lezárt tranzakciók közel fele a VI. kerületben történt. Számottevő, 5 százalék feletti arányban szereztek ingatlant tavaly Magyarországon az Egyesült Királyság állampolgárai is, akik főként a IX. kerületi lakásokat részesítették előnyben.

Az ügyletek közel 4,2 százalékában szereplő amerikaiak fő célpontja a Pest vármegyei Sóskút volt.

(MTI)

(Borítókép: Budapest. Fotó: Getty Images)