Hat éve állítja össze minden évben a legjobb európai pizzázók listáját az olaszok által alapított Guide to the Best Pizzerias in the World című kiadvány. A szerkesztők minden alkalommal ezer anonim résztvevő értékelését összesítik, amelyek alapján idén egy spanyol étterem került a top50-es lista élére.

Mint 2017 óta minden évben, idén is elkészült az 50 Top Pizza elnevezésű európai rangsor, amelyet az elmúlt évek gyakorlata szerint ezer anonim értékelő véleménye alapján állítottak össze. Fontos megjegyezni, hogy a listán nem szerepel olaszországi étterem, az itáliai pizzákat ugyanis a többi európai országétól külön rangsorolják.

Az idei rangsor első helyére a barcelonai Sartoria Panatieri pizzája került.

A Rafa Panatieri és Jorge Sastre által vezetett étterem egy régi szabóüzlet helyén működik Barcelona belvárosában. A pizzamesterek gondosan válogatott, helyi alapanyagokból dolgoznak, a tésztát 48 órán át kelesztik, majd további 12 órán át kelesztik a nagy masszából kivett kisebb darabokat is – írja a hvg.hu. A top50 európai pizzázót listázó kiadványban kifejezetten ajánlják az étterem aszaltparadicsomos szószos, bazsalikomos, mozzarellás pizzáját.

A három dobogós

  1. Sartoria Panatieri (Barcelona, Spanyolország)
  2. Bæst (Koppenhága, Dánia)
  3. 50 Kalò (London, Anglia)

A top 10-ből Magyarországhoz legközelebb a negyedik helyen szereplő bécsi pizzéria, a Via Toledo Enopizzeria található, míg a teljes listára sorozatban negyedjére egy magyar étterem is felkerült:

a budapesti Belli Di Mamma a 26. helyen végzett.

(Borítókép: Pizza. Illusztráció: Getty Images)