Kiadta a világ legrondább épületeinek listáját egy internetes kutatás eredményei alapján egy építőanyagokat árusító brit vállalat. A cég Twitter-bejegyzések alapján kereste ki, majd rangsorolta a legvisszataszítóbb épületeket.

Hosszas internetes kutatás előzte meg a közösségi médiában annak a rangsornak az elkészültét, amelyben a világ legrondább épületeit listázta ki a brit Buildworld. A top10-es felsorolásba nagyrészt egyesült királyságbeli és amerikai épületeket kerültek, ám a középmezőnyben egy észak-koreai építmény is helyet kapott. A listát összeállító vállalatnál úgy vélik, hogy egy építészre nézve sokkal nagyobb bűn, ha unalmasat tervez, semmint rondát.

Íme a lista a különböző épületeket kritizáló tweetek százalékos megoszlása szerint:

  1. Skót Parlament, Edinburgh, Skócia – 42,07%
  2. J. Edgar Hoover Épület, Washington D.C., USA – 37,84%
  3. Newport vasútállomás, Newport, Wales – 25,73%
  4. Boston Városháza, Boston, USA – 25,03%
  5. Preston vasútállomás, Preston, Anglia – 20,24%
  6. Verizon Épület, New York, USA – 19,93%
  7. Ryugyong Hotel, Pyongyang, Észak-Korea – 18,95%
  8. Watergate épületegyüttes, Washington D.C., USA – 18,69%
  9. Denveri nemzetközi repülőtér, Colorado, USA – 18,31%
  10. Trump-torony, Trump Nemzetközi Hotel, Las Vegas, USA – 17,39%

Ezek közül is kiemelt hármat az Architizer című építész szaklap egy szerzője, Francesca Mercurio művészettörténész abból a célból, hogy egészséges vitát kezdeményezzen az épületek megítélése kapcsán. A szakember felhívta a figyelmet, hogy sok épület nem fejthető meg, ha csak úgy elrohanunk mellettük, és talán másképp megnézve többet mondhatnak a számunkra:

megfigyelhetjük a részleteit, megérthetjük, miért olyanra tervezték egy-egy részét, amilyenre, figyelembe véve a környezetét, a keletkezésének korszakát és körülményeit, a funkcióját, tehát a feladatot, amit meg kellett oldania.

Mercurio rámutatott továbbá, hogy az internetes vélemények alapján felállított ranglista kiválóan szemlélteti, hogy manapság nem a megbízóktól és nem is a szakmai kritikáktól kell félniük az építészeknek, hanem a közösségi média azonnali és kegyetlen ítélkezésétől. Mint az a kutatás eredményéből látszik, funkciótól és stílustól függetlenül a monumentális épületeket önmagukban nem kedvelik az emberek, akárcsak a brutalista építészet „remekeit”. Ha pedig egy építmény nagy és brutalista is, a jó isten óvja meg a negatív kommentcunamitól azt, aki az adott ingatlant tervezte és építette. A lista szereplőit végignézve ugyanakkor felvetődik a kérdés: vajon mit szólnának ezek a kommentelők egy-egy budapesti kórház fotójának láttán?

Ön szerint melyik a legrondább épület?

(Player)

(Borítókép: Skót Parlament. Fotó: Getty Images)