Szelfizünk hegyen, szelfizünk vízben, szelfizünk levegőben; na és persze szelfizünk egy rakás olyan helyen, ahol mi magunk is veszélybe kerülhetünk, nem beszélve a készülékünk épségéről. Pont egy ilyen helyszínt használ ki egy kínai búvár, aki megtalálva a piaci rést, vízbe ejtett telefonokat hoz fel a mélyről, természetesen busás összegért cserébe.

Kína leghíresebb tavánál, a Nyugati-tónál több millió látogató fordul meg. Mint mindenhol máshol, a turisták itt is előszeretettel szelfiznek, sokszor azonban a vízbe ejtik a készüléküket. Ekkor jönnek a telefonvadász búvárok, akik készségesen állnak az utazók segítségére. Na persze nem ingyen:

a merülők akár napi 1500 dollárt, mai árfolyamon 505 ezer forintot is keresnek különleges szolgáltatásukkal.

Egy Huang Jijung nevű férfi főállásban végzi az elveszett telefonok felkutatását. Ő merülésenként akár 220 dollárt, vagyis 74 ezer forintot is elkér, attól függően, hogy milyen mélyre kell úsznia, és ehhez fel kell-e vennie a búvárfelszerelését. Az ötgyerekes családapa körülbelül 4 ezer 400 dollárt, azaz 1 millió 482 ezer forintot keres így havonta, az összegből pedig legalább 10 ezer jüant, mai árfolyamon 486 ezer forintot küld a dél-kínai Hunan tartományban élő családjának.

(Roadster)

(Borítókép: Szabadbúvár egy telefonnal a kezében. Illusztráció: Getty Images)