A magasságunk, a hajunk színe, az arcunkon esetlegesen megjelenő gödröcskék: ezek mind-mind olyan külső tulajdonságok, amelyeket minden mással együtt a genetikánk határoz meg. Hogy bizonyos dolgokban az édesanyánkra, avagy az édesapánkra hasonlítunk, arról mindig a dominánsabb gén gondoskodik, ám vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek kifejezetten csak az anyától, vagy csak az apától öröklődnek. Mutatjuk, melyek ezek.

Hányszor hallottuk gyerekként, ahogy a szüleink azzal dobálóznak, hogy melyikőjüktől örököltük az eszünket, a „rosszaságunkat”, avagy a talpraesettségünket. Ha szülők vagyunk, biztos mi is mondtunk már hasonlót, ha ránéztünk a fiunkra vagy a lányunkra, miközben a biokémiai alapismereteinkhez visszanyúlva számtalan tulajdonságról valóban megállapíthatnánk, hogy melyikőnk génje dominált. Mint azt tudósok már bebizonyították, az intelligenciánkat is csak az egyik szülőnktől örököljük, alább pedig további tulajdonságokat mutatunk, amelyek vagy csak az anyától, vagy csak az apától származnak.

Haj

A hajszín, a haj szerkezete, a hajvonal, a bőr és a visszér az X-kromoszómához kapcsolódik, így általában az anyától öröklődik.

Magasság

Egy személy magasságát legalább 700 genetikai variáció határozza meg, amelyeket mindkét szülőtől öröklünk. A szülők magasságért felelős génje ugyanakkor egy kissé eltérő módon működik, így például az apa génjei fontosabbak a növekedésben, ezáltal a végleges magasság kialakulásában.

Fogazat

Ha az apa fogazatának egészsége rossz, a gyerek is nagyobb valószínűséggel látogat gyakrabban a fogorvosi rendelőbe még akkor is, ha az anyjának jó fogai vannak. 

Nem

A biológiai nemért természetesen az apukák a felelősek, hiszen a nők kizárólag X-kromoszómát képesek adni. A férfiakon múlik, hogy ahhoz az X-hez egy Y, vagy még egy X kapcsolódik majd. Előbbi esetén fiú, utóbbi esetben lány születik.

Gödröcskék

Sok kultúrában a gödröcskéket a szépség és a vonzerő jelének tekintik, a tudósok azonban olyan hibaként írják le őket, amelyet a megrövidült arcizmok okoznak. Feltételezik, hogy a gödröcskék az apáktól öröklődnek, mivel domináns genetikai tulajdonságok.

+1: Ujjlenyomat

Az ujjlenyomata mindenkinek egyedi, így nincs két egyforma belőle, még egypetéjű ikrek esetén sem. Ennek ellenére megállapítható, hogy egy újszülött ujjlenyomata leginkább az apjáéhoz hasonlít.

(Femcafe)

(Borítókép: Egy férfi az apjával. Illusztráció: Getty Images)