Bemutatták a 2023-as budapesti atlétikai vébé kabalafiguráját, a magyar racka juhról mintázott Youhuu-t.

Árpád, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm – ismerős a felsorolás? Nos, ha a végére még odatennénk, hogy racka juh, akkor nem hazudnánk nagyot, hiszen az állat kétségkívül létfontosságú eleme volt a honfoglaláskori magyar állattartásnak.

A haszonállat évezredek múltán most egy nemzetközi verseny kabalájának képében köszön vissza, ugyanis Youhuu-t, az atlétikai világbajnokság szerencsét hozó ikonját egy hamisítatlan magyar racka juh képére formálták. De vajon miért éppen a racka juh lett az eddigi egyik legnagyobb hazánkban rendezendő nemzetközi verseny arca? A válaszhoz egészen 895-ig kell visszamennünk. 

A magyar racka juh ugyanis egyes elképzelések szerint már a honfoglalás óta a magyarok társa volt. 

A honfoglaló magyarok az őshazából magukkal hozták a racka juhot, amely tipikusan ősmagyar állat, és sehol másutt nem található, csak ott, ahol a magyarok éltek és élnek

– fogalmazott Gaál László A magyar állattenyésztés múltja című könyvében. 

Bizonyítékaink ugyanakkor a mai napig nincsenek arról, hogy az állat honfoglaló őseinkkel együtt került volna a Kárpát medencébe, ezért a fajta eredetét homály fedi. Egyelőre azt sem tudjuk pontosan behatárolni, hogy a Kárpát-medence mely területére pontosan mely népcsoporttal és mikor érkezett be a racka juh. Sokatmondó azonban az a nyelvészeti adat, amely szerint őseink a finnugor eredetű „juh” szót eredetileg csak a rackára értették.

A racka juh különlegességét kétségkívül többszörösen csavart szarva adja. Büszke tartása és fölfelé álló pödrött szarvai egyedülállóak a világ juhfajtái között. Sajnos mára a magyarországi összállományban a többi hagyományos fajtával együtt sem tesz ki 5 százalékot a példányszámuk. Két fajtaváltozata létezik, a fehér és a fekete, mindkettő védett és őshonos állatfajta. 

„A stadionnak otthont adó Csepel-sziget egykor a juhok szigete volt, Magyarország pedig a rackák földje. Youhuu most az egykori szennyezett rozsdaövezet helyén visszakapja a parkot. Kabalaállatunk korábban lusta volt, azonban miután elkezdett sportolni, ő is egy hétköznapi hős lett. Legyen mindenki olyan, mint ő” – fogalmazott a kabala bemutatásakor Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

(Borítókép: Racka juh. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)