A szavazók 90 százaléka döntött úgy, hogy elege van az e-rollerekből.

Először Barcelonában szavazták meg az ottélők, hogy nem kívánják tovább elviselni az elektromos rollereket a városban, nemrég pedig Párizs is kitiltotta a járműveket az utcákról. A magán jellegű elektromos kétkerekűeket és elektromos bicikliket továbbra is lehet majd használni, de a Lime, Tier és a Dott lehúzhatja a rolót a francia fővárosban.

A kezdeményezés már 2018-ban elkezdődött, amikor a főváros közel két tucatról mindössze három szolgáltatásra korlátozta a bérelhető e-rolleres cégek számát. A 2021-ben bekövetkezett halálos baleset pedig csak még jobban borzolta a kedélyeket. Ezután a helyi hatóságok szigorúbb sebességkorlátozást és bírságokat szabnak a rollerek nem megfelelő használatáért, de a lakosság így sem volt elégedett.

A város vezetése pedig megszavaztatta az e-rollerek kérdését a lakósággal és bár az 1,38 millió emberből mindössze 103 ezren adták le a szavazataikat, a 90 százalékuk egyetértett abban, hogy azonnali hatállyal be kell tiltani a bérelhető e-rollerek használatát.

Elkötelezett vagyok amellett, hogy tisztán és egyszerűen tiszteletben tartom a választók döntését (...) nagyon drága, öt euró 10 percért, nem túl fenntartható, és mindenekelőtt rengeteg balesetet okoz

–mondta a város polgármestere, Anne Hidalgo.

A kitiltott három szolgáltató – a Lime, a Dott és a Tier – megpróbálta arra buzdítani a fiatalabbakat, hogy szavazzanak mellettük azzal, hogy vasárnap egész nap ingyenes fuvarokat kínáltak, de mindez mint, ahogy az eredményeken is látszik hiába való volt.

(BBC)

(Borítókép: Párizs. Illusztráció: Getty Images)