Gyönyörű tengerpartok, építészeti csodák, természeti kincsek. Általában az emberek ezekre vágynak, ha nyaralni indulnak. Akik az igazán extrém kalandokat keresik, azonban sokszor veszélyesebbnél veszélyesebb látványosságokat keresnek fel, még akkor is, ha tudják, hogy ezekről a helyekről nem minden kalandor tér haza.

Hawaii vulkánok

Kókuszdiók, fűszoknyák és virágfüzérek – a legtöbb turistának ez az idilli kép él a fejében, pedig Hawaiinak van egy sokkal veszélyesebb oldala is.

Az itt található aktív vulkánok állandó fenyegetést jelentenek, a Kilauea-t például az Egyesült Államok legveszélyesebb vulkánjaként tartják számon.

A lávák persze páratlan látványt is kínálnak, de aki felkeresi őket, óvatosnak kell lennie: fontos a megfelelő cipő viselete, a frissen kicsorgott lávától mindenképpen távol kell maradni és tilos letérni a kijelölt útvonalakról – a nemrégiben kihűlt lávamezők ugyanis bármikor, minden előzetes jel nélkül az óceánba szakadhatnak.

Ördög-medence, Zambia

A Viktória-vízesésről valószínűleg a legtöbben hallottak már, és ha Dél-Afrikában járunk, akkor mindenképp érdemes is megnézni a világ legnagyobb vízesését. Az igazán bátrak elmerészkedhetnek a vízesés tetejéig is, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk, amit egészen közelről is megszemlélhetünk, már ha van hozzá bátorsága valakinek. Az Ördög-medencében elvileg egy szikla áll a biztos halált jelentő zuhanás és a fürdőzők közé, de aki nem tartja be a biztonsági előírásokat, nem egy haláleset történt már a medencében az évek során...

Oroszország, Halál völgye

Nem kecsegtet túl sok jóval a kamcsatkai Halál-völgy neve, nem véletlenül: a félsziget egy pontján évtizedekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a hó és jég olvadását követően állatok hullanak el mindenféle külsérelmi nyom nélkül. A völgy kísérteties látványt nyújt az ide látogatóknak: számtalan madár és emlős állat teteme hever szerteszét, temetővé változtatva a tájat, és könnyen hasonló sorsra juthat az is, aki óvatlan. A két kilométer hosszú, 500 méter széles területet, és a különös jelenséget két vulkanológus fedezte fel 1975-ben, és megállapították, hogy a haláleseteket a környező vulkánokból felszabaduló mérges gázok okozzák. A völgy természetesen zárva van a turisták előtt, azonban az érdeklődők biztonságos távolságból megfigyelhetik a területet. 

Bolívia, a Halál útja

A Yungas út néven is ismert szerpentin a Föld leghalálosabb útvonalai közé tartozik. Mégis rengeteg turista érkezik Bolíviába azért, hogy próbát tegyen a veszélyes útvonalon, aminek a Death Road, azaz Halál útjánál megfelelőbb „beceneve” nem is lehetne. Évente 200-300 ember hal meg itt, ami az útviszonyokat ismerve sajnos egyáltalán nem is meglepő.

(bien.hu)

(Borítókép: Az Etna vulkán kitörése. Fotó: Getty)