Sokan úgy hiszik, hogy Európán belül már bárhova elutazhatnak pusztán a személyi igazolványuk felmutatásával, ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnek.

Bepakoljuk a bőröndöket, becuccolunk a kocsiba, és nyakunkba vesszük Európát; aztán egy határhoz érve, az otthonunktól adott esetben több száz kilométerre ér minket a hidegzuhany, hogy nem engednek át, mert otthon hagytuk az útlevelünket. Ez a szituáció biztos többeknek ismerős, hiszen manapság sokszor nem is gondolunk arra, hogy Európában belül valahol még kérhetik az úti okmányt, ezért általában nem is nézünk ennek utána. Függetlenül azonban attól, hogy országunk 2007-ben csatlakozott a schengeni övezethez és ezzel az uniós országok irányába megszűnt a határellenőrzés, máig vannak olyan európai országok, ahova nem léphetünk be érvényes útlevél nélkül.

Mint az mindenki számára ismert, a schengeni övezet országaiba egységesen határellenőrzés nélkül léphetnek be az egyezményben szintén érintett országok, így Magyarország állampolgárai is. Ezek közé az országok közé tartozik továbbá Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Az övezethez szintén hozzátartozó, ám nem uniós tagországok határán is átléphetünk útlevél nélkül, személyi igazolvány birtokában. Ezek az országok a következők: Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein.

Mivel nem schengeni országok, de az Európai Unió tagjai, így határellenőrzés mellett ugyan, de személyi igazolvány felmutatásával Bulgáriába, Ciprusra, Írországba és Romániába is beléphetünk.

Az unión és a schengeni övezeten kívül is vannak olyan úti célok, ahova nem kötelező magunkkal vinnünk az útlevelünket. Andorrába, Svájcba, Bosznia-Hercegovinába, Albániába, Koszovóba, Észak-Macedóniába, Montenegróba, Szerbiába, San Marinóba, Monacóba, Törökországba és a Vatikánba nemzetközi szerződés vagy kölcsönös megegyezés alapján utazhatunk a hivatalos úti okmány nélkül.

Sokan elfelejtik

Bár lassan két éve annak, hogy a Brexit következtében szigorították az uniós tagországok állampolgárainak beutazását, sokan a mai napig elfelejtik, hogy útlevelet kell vinniük, ha az Egyesült Királyság területére akarnak belépni. Kivételt képeznek azok, akik letelepedési státusszal rendelkeznek. Ők 2025. december 31-éig átléphetik a határt személyi igazolvánnyal is.

Szükséges továbbá az útlevél az unión kívüli tagállamok közül például Ukrajnába is. 

Azokba az országokba, ahova csupán személyi igazolvány birtokában is beutazhatunk, a legbiztosabb, ha kártyás okmánnyal érkezünk, a régi könyvformátumúakat ugyanis néhány helyen nem fogadják el.

(Femina)

(Borítókép: Turista férfi. Illusztráció: Getty Images)