Egy balesetben sérült meg az állat, akit a Nyíregyházi Állatparkban láttak el.

A Nyíregyházi Állatparkban élő 13 éves fehér tigris hímnek egy baleset során több foga is letört. A törések a fogak foggyökér-csatornáját is érintették, több helyen pedig az íny alá is terjedtek, ez pedig rendkívül fájdalmassá vált az Iceboy névre hallgató állat számára, így műtéti beavatkozásra volt szükség.

Egy nemzetközi szakemberekből álló állatorvosi csapat végezte el a műtétet a Nyíregyházi Állatparkban. Az altatást dr. Biácsi Alexandra, az intézmény vezető állatorvosa és csapata bonyolította le. A fogászati beavatkozást dr. Tretter Olga magyar kisállatfogászattal és szájsebészettel foglalkozó állatorvos, dr. Daria Ziemann lengyel rezidens és két nemzetközi fogász specialista állatorvos végezte: dr. Jan Schreyer Németországból és dr. Jerzy Gawor Lengyelországból. A fogászati team tagjai összesen több, mint 3500 kilométert utaztak, hogy megmentsék az állatot.

A beavatkozás 4 és fél órán keresztül tartott, ami igen komoly kihívás volt mindkét csapat számára és precíz szakmai felkészültséget igényelt. A fogász specialisták minden fogról fogászati röntgent készítettek az állapotfelmérés részeként. Mind a négy szemfogat foggyökér-kezelték, így nem volt szükség azok eltávolítására. A fehér tigris hím most már a kifutóban látható és nagyon szívesen fogyasztja eledelét az új fogaival.

(Borítókép: Fehér tigris. Illusztráció: Shutterstock)