A Kecskeméti TE hatalmas meglepetésre szinte biztosan a második helyen végez az NB1 idei kiírásában, ezzel pedig automatikusan indulhat a jövő évi UEFA Konferencia Liga selejtezőjében. Ide azonban már szükséges lenne az UEFA Pro licences végzettség, amely a jelenlegi edzőnek, Szabó Istvánnak nincs meg.

Noha matematikailag még nem száz százalékos, de már szinte biztos a kecskeméti bajnoki ezüst, és az ezzel járó nemzetközi kupaindulás. A kecskeméti csapat mindezt úgy érte el, hogy tavaly még az NB2-ben szerepelt és csak magyar játékosokat foglalkoztat a keretében. Őket pedig egy magyar szakember, Szabó István trenírozza, akinek azonban egyelőre nincs meg az UEFA Pro licences labdarúgó edzői diplomája.

Ez a végzettség elméletileg az NB1-hez is kéne, azonban az 56 éves kecskeméti mesteredző azért adhat utasítást az oldalvonal mellől, valamint nyilatkozhat hivatalosan is vezetőedzői minőségében, mert feljuttatta a KTE-t a másodosztályból. Persze kérdés, hogy mindez meddig tartható és az európai kupákban is irányíthatja-e a csapatát.

A 24.hu hivatalos állásfoglalás érdekében felkereste az MLSZ-t, ahonnan a következő válasz érkezett:

„Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője folytathatja a munkáját vezetőedzőként a magyar élvonalban, a jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyanis az NB-II-ből NB-I be felkerüléskor a vezetőedzőre a soron következő tanfolyam sikeres elvégzéséig úgy kell tekinteni, mintha meglenne a szükséges végzettsége”

– közölte válaszában Sipos Jenő szóvivő, vagyis nincs időkorlát, Szabó mindaddig vezetőedző lehet, amíg az MLSZ el nem indítja a következő Pro licences tanfolyamát. Viszont, ha továbbra is NB I-es vezetőedző szeretne maradni, arra jelentkeznie kell, és fel is kell vegyék.

A válaszból továbbá kiderül:

Az UEFA Konferencia Ligában szerepléskor az UEFA szabályai az érvényesek, mely szerint kötelező az UEFA Pro licenc megléte

Azaz Szabó István a Konferencia Ligában már nem ülhet vezetőedzőként a Kecskemét kispadján, legalábbis hivatalos formában semmiképp.

Az utóbbi időszakban azonban erre az NB1-ben már született megoldás: az elmúlt bajnoki szezonokban, ha egy edzőnek, akit vezetőedzőként szeretett volna alkalmazni egy klub, és nem volt megfelelő végzettsége, akkor névlegesen más töltötte be ezt a posztot, miközben a vezetőedző kétségkívül nem az adott személy volt. 

Idán ez történt például Székesfehérváron, ahol Huszti Szabolcs volt valójában a vezetőedző, de ott volt mellette a megfelelő licenccel rendelkező Toldi Gábor, illetve Kisvárdán, ahol Erős Gábor és Török László osztozott a feladatokon.

Könnyen lehet, hogy a KTE vezetése is hasonló kiskapu kihasználására kényszerül Európában.

Márcsak azért is kényszerülhet erre a Kecskemét, mivel bizonyára nem szeretnének csillagászati büntetéseket fizetni, mint a francia Reims csapata, akik edzője, Will Still szintén nem rendelkezik megfelelő papírokkal. 

Egyszer már jelentkezett, de nem jól sült el...

Szabó István elárulta, ugyan egyszer, még 2011-ben jelentkezett a Pro licences tanfolyamra, de mivel tökéletes felvételije ellenére nem vették fel, „egy kicsit megcsömörlött”, és azóta nem is próbálkozott újra.

(Borítókép: Szabó István. Fotó: Bús Csaba/MTI)