Cunderek, kínai figurák, pörgések, lábközötti és hát mögötti csodagólok. A kézilabdában kijelenthető, hogy nincs új a nap alatt, hiszen egyetlen olyan testhelyzet sincs, amelyből ne született volna legalább egy szemet gyönyörködtető találat.

Ha a különböző trükkös gólszerzési formákkal nincs teljesen tisztában, akkor jó helyen jár! Az alábbiakban néhány egészen különleges figurát mutatunk a kézilabda világából. 

Cunder

A finom lövések magasiskoláját képviseli ez a mozdulat, amely valójában egy pörgetett lövés, mely során a labda a kapustól távol lepattanva, a földön irányt változtatva tekeredik a kapuba. Leginkább a szélsők és a beállók alkalmazzák a rájuk rontó kapusok ellen.

A magyar kézilabdázók közül Görbicz Anita és az egykori győri cunderkirály, Iváncsik Mihály kedvenc fegyverneme.

Kínai figura

Leírva ez az egyik legkönnyebbnek tűnő trükk, hiszen nem kell más hozzá, mint egy előkészítő és egy befejező ember, azonban ez a figura a valóságban hatalmas precizitást igényel. A feladat a következő:

a labdás játékos jó ütemben, magasan passzolja a labdát a befejezőnek, akinek „csupán" annyi a dolga, hogy a levegőbe ugorva elkapja a passzt, majd azzal a mozdulattal hálóba is juttatja a labdát.

A kézilabda több mint 100 éves történelme alatt mindenféle pofátlan – és egyben szemet kápráztató – lövéssel találkozhattak már a szurkolók. Mondhatni, nincs olyan testhelyzet, amelyből még ne talált volna be játékos. Ezeket a mozdulatokat szinte lehetetlen mind kategorizálni, de alább láthat egy videós összeállítást, amelyben több érdekes figura is látható a fentieken kívül.

(Borítókép: Férfi kézilabdázó vetődik. Illusztráció: skynesher/Getty)