Gyakran kerülnek átverésre ezek a gyűjtői darabok.

A Nirvana egykori frontemberének, Kurt Cobainnak szokása volt szinte apró darabokra törni a gitárjait minden fellépésén. A viszonylag épségben maradt darabok gyakorta jelentek meg árveréseket az elmúlt évek során.

Tekintve a 27 évesen tragikus körülmények között elhunyt Cobain magánéletét és a zenekar sikeres pályafutását, ezek az összetört darabok igen magas összegekért szoktak gazdát cserélni. A legutóbbi árverésen egy fekete Fender Statocaster kelt el, amelyet Cobain annyira összetört, hogy játszani már nem lehet rajta, de még felismerhető a gitárforma.

A zenekar tagjai által dedikált, egy Cobain által szándékos helyesírási hibákkal írt üzenetet is tartalmazó hangszert 1992-ben adták zenésztársuknak, a tavaly elhunyt Mark Lanegannek. Utóbbi nem őrizte meg haláláig a gitárt, legutolsó tulajdonosa egy Tony Palmer nevű férfi volt, aki megbízta a Julien's Auctionst, hogy árverezze el a gitárt.

A hangszert előzetesen 60-80 ezer dollárra becsülték, de ehelyett 595 900 dollárért (207 millió forintért) kelt el. Ez igencsak meglepte az aukciósház munkatársait, noha ez igen baráti árnak tekinthető a piacon található törött Cobain-gitárok kategóriájában.

(FirstClass)

(Borítókép: Kurt Cobain. Fotó: Getty Images)