Május 22-én, hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, melyet évről évre hatalmas várakozás előz meg. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja minden évben több száz vendéglátóhelyet tesztel, ami alapján eldől a végső sorrend.

A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Az Év Étterme és a TOP10 Étterem díjakat. Az elmúlt közel 20 évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, ma pedig teljes biztonsággal állítható, hogy látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étteremkalauzok színvonalának.

Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai

– árulta el a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója.

Hátrányból indult a vidék

A Dining Guide tesztelői professzionális módon, precízen értékelték a magyar éttermek teljesítményét, az elmúlt években ugyanis folyamatosan követték a változásokat, a magyar éttermek evolúcióját. A szakemberek szerint az elmúlt évek legnehezebb időszaka látható a vendéglátásban, a pandémiát követően a nagyon magas infláció és az elszabaduló energiaárak meggyengítették a hazai fizetőképes keresletet. Ez legjobban a vidéki vendéglátóhelyek látogatottságának csökkenésén látható. Összességében tekintve a jól ismert brandek, a szerethető kategóriájú éttermek és a nagyon magas színvonalon teljesítő vendéglátóhelyek forgalmában nincs jelentős változás, de a vendéglátóhelyek többségét nagyon is sújtja a nehéz gazdasági környezet.

A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehette igénybe a Dining Guide csapata, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét.

A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 ezer étterem munkáját mérte fel és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.

Én úgy látom, hogy a mi TOP100-as listánk eredményei kerültek a Michelin Guide kiadványába.

Az Audi-Dining Guide Étteremkalauz mindig 4-5 hónappal megelőzi a Michelin Guide kiadványát és számunkra nagyon megtisztelő, hogy később a Michelin is a mi általunk megállapítottakkal ért egyet” – mondta büszkén Herczeg Zoltán.

Díjazottak

Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett,

az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il BAFFO by Avalon. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg. Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem, az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza. Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, az Év Szervizembere Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból.

Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból. Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.

Az alternatív vendéglátóhelyekről sem feledkeztek meg

„Úgy látjuk, hogy a hétköznapi „comfort” gasztronómia mára erőteljesebben van jelen az életünkben. Az idei évben nagyobb lehetőségünk volt az alternatív vendéglátóhelyekre fókuszálni. A pandémia időszakában jelentősen megnőtt az éttermek ételkiszállítása, és ez nagy fejlődési potenciált jelentett a mindennapokat érintő gasztronómiai szolgáltatások fejlődésére.

Sok jó színvonalon teljesítő résztvevő van jelen a piacon. Ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített, jó minőségű ételeket várjuk el tőlük

– magyarázta Herczeg Zoltán. 

Az Év Alternatív Vendéglátóhelye idén a miskolci Il Baffo by Avalon lett, mely nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a nappali vendéglátás műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok választékával vetekszik, a kínálat széles skálán mozog.

Új díjkategória az ország legjobb 5 csillagos szállodájának

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idén nemcsak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig, hanem 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található. Ebből született az a TOP 10-es lista, melynek élén idén a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett. Az UNESCO-világörökség részét képező neobarokk műremek évekig tartó műemléki felújításon esett át, ami olyan jól sikerült, hogy a luxusszálloda a megnyitását követően 2021-ben a rangos Gold Key Awards for Excellence in Hospitality Design versenyen a Legjobb Luxus Szálloda és a Legjobb Luxus Vendégszoba kategóriában is győzött. A hotel vendéglátóhelyei a világhírű étteremlánc, a Spago by Wolfgang Puck budapesti étterme, a Matild Café & Cabaret, Európa egyik történelmi kávéháza, valamint a páratlan panorámájú The Duchess italbár. Az Audi Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2023-ban a fényűző szálloda teljesítményét az Év Luxusszállodája Díjjal ismerte el.

TOP10+2 Étterem:

 1. Platán Gourmet Étterem
 2. Salt Budapest
 3. Rumour by Rácz Jenő
 4. Babel Budapesten
 5. 42 Restaurant & Bar
 6. Costes Downtown
 7. Essência Restaurant
 8. Costes Restaurant
 9. Borkonyha Étteremkalauz
 10. Spago by Wolfgang Puck
 11. Mák Restaurant
 12. Onyx műhely

A győztes

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell jelentős turisztikai desztináció területén üzemeltetni egy gourmet felfogású éttermet ahhoz, hogy az megtalálja a közönségét. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott, amellyel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi látásmódját tükrözi. Ezt nagyra értékelve a Platán Gourmet 2022-2023-ban mutatott kiemelkedő teljesítménye alapján a Dining Guide az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme-díjjal ismerte el.

A lista második helyén a Salt Budapest étterme áll, amely négy évvel ezelőtti megnyitását követően minden évben a TOP10-es lista első felében teljesít. A Salt koncepcióját jegyző Tóth Szilárd séf következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem gondolkodásmódja az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett nordic éttermi stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a régiójuk ismert vagy esetenként ismeretlen alapanyagaihoz.

A 2022-ben az Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő kiemelkedő teljesítménye okán továbbra is a legjobb éttermek között szerepel az idei kalauzban. Rácz Jenő séfnek és a Costes Group alapítójának, Gerenday Károlynak közös vállalkozása a hazai kínálatban újszerűnek számító egyedi chef's table koncepcióval várja vendégeit. A Rumour a budapesti vendéglátás első, a séf személyére építő, őt központba helyező étterme, amely nem csak a közönség gasztronómiai érzékére próbál hatást gyakorolni, ugyanis gasztroszínházként szervírozza a vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel erősíti. A Rumour ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással.

A 2023-as Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjainak listája:

 • Audi – Dining Guide Év Étterme Díj: Platán Gourmet Étterem

Különdíjak:

 • Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj / Málna The Pastry Shop
 • Dining Guide Az Év Szervizembere Díj / Németh Gergely / FELIX Kitchen&Bar
 • Dining Guide – Master Good Az Év Séfje / Szulló Szabina & Széll Tamás
 • Dining Guide – BigFood Az Év Ifjú Séftehetsége / Dalnoki Bence
 • Dining Guide Az Év Szerethető Étterme / Casa Christra Étterem
 • Audi – Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája / 42 Restaurant
 • Audi – Dining Guide Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest
 • Dining Guide Életműdíj / Zsidai Ilona
 • Dining Guide – Wolt Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Il BAFFO by Avalon
 • Dining Guide Az Év Sommelier-je Díj / Becker Gábor / KOLLÁZS – Brasserie & Bar
 • Dining Guide Az Év Borválasztéka Díj / BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem
 • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand
 • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie

(Borítókép: Étterem. Illusztráció: Getty Images)