A korábbi Formula-1-es pilóta egészen másképp látja egykori önmagát.

Ritka, hogy egy sztársportoló akkora önkritikát gyakoroljon, mint az egykori Formula-1-es pilóta, Romain Grosjean. A francia autóversenyző nemrég egy interjúban vallotta be, hogy mennyire megkeserítette mindenkori csapattársai életét, és milyen nehéz volt vele együtt dolgozni.

Seggfej csapattárs voltam. Azt hiszem, azért mostanra jobbá váltam.

A pilóta szerint mindez a kulturális különbségekre vezethető vissza: az európai pilótákba ugyanis azt nevelik bele, hogy a sok közül csak egyetlen egynek sikerülhet az áttörés.

„Minden arra tanít, hogy tedd tönkre a csapattársad és jöjjön a következő szint, de ez itt teljesen máshogy megy” – utalt Grosjean az IndyCar versenysorozatra, amelyen a 2020-as, Formula-1-es visszavonulása óta vesz részt. Grosjean ugyanakkor itt is nehezen vetkőzte le a régi, berögzött szokásokat és hamar középpontba került megnyilvánulásaival. A tavalyi idényben például óriási balhé alakult ki a csapatán belül, az Andretti Autosportnál, miután az egyik futamon összeütközött egyik csapattársával, Alexander Rossival. Az eset kapcsán szóváltásba keveredtek, majd egy másik pilótával, Colton Hertával is volt egy incidense. Mindezt megfejelte azzal, hogy a csapatutasítást is megtagadta.

Túlélte a horrorbalesetet

Romain Grosjean a 2020-as szezon végén vonult vissza a Formula-1-ből, miután a Bahrein Nagydíjon 191 km/órás sebességgel a szalagkorlátnak ütközött, az autója kettétört és kigyulladt, ő pedig majdnem a lángok martalékává vált. Noha másodfokú égési sérüléseket szenvedett, valóságos csoda, hogy ennyivel megúszta az esetet.

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legborzasztóbb baleseteket az F1 történelméből, és korántsem volt mindenki olyan szerencsés, mint Grosjean.

(Borítókép: Grosjean. Fotó: Justin Casterline/Getty)