A monumentális komplexum 2027-től mindenki számára látogatható lesz, aki képes lesz megfizetni az árát.

Az eredeti égitest mintájára elkészíti annak kicsinyített mását Dubaj városa. A hatalmas építmény mérete a Hold méretének 0,008 százaléka lesz és a tervek szerint szórakozó- és nyaralókomplexumként üzemel majd egy 30 méter magas épület tetején. A MOON, vagyis HOLD névre keresztelt építészeti projektet még évekkel ezelőtt jelentette be annak kanadai ötletgazdája, Michael Henderson üzletember.

Nekünk van a legnagyobb márkánk a világon. Nyolcmilliárd ember ismeri, és még el sem kezdtük megvalósítani

– mondta az Associated Pressnek arra utalva, hogy maga a Hold, mint égitest az ő márkája.

A Földjáró emlékeztet, hogy bár az ENSZ által 1979-ben aláírt Hold-szerződés 1. cikke értelmében az égitest erőforrásait nem lehet „szuverenitásra hivatkozva kisajátítani, akár használat, akár megszállás útján, vagy bármilyen más módon nemzeti tulajdonba venni, vagy annak alávetni”, az egyezmény arról nem tesz említést, hogy az emberek mit tehetnek vagy nem tehetnek a Hold kizárólagos szellemi tulajdonlásával. Az üzletember így hát kapott az alkalmon, és saját brandjévé tette a Holdat.

Az 5 milliárd dolláros, avagy 1739 milliárd 915 millió forintos beruházásból megvalósuló, 274 méter átmérőjű, gömb formájú komplexumban egy 4 ezer szobás szálloda, egy 10 ezer ember befogadására alkalmas aréna és egy „holdkolónia” kap majd helyet.

Mindezen túl egy kaszinót is terveznek építeni a Holdban, ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, a helyi jogszabályok reformjára lesz szükség. Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanis a vallási hagyományoknak megfelelően tiltják a szerencsejátékokat. Mindenesetre a Las Vegas-i Caesar’s Palace-hoz hasonló nagyvállalatok már készülődnek, hogy beruházásokat hajtsanak végre Dubajban.

A MOON nemcsak belülről lesz elképesztő, hanem kívülről is lenyűgöző látványt nyújt majd. Egy speciális világítórendszernek köszönhetően minden éjjel felragyog Dubaj egén 2027-es nyitását követően.

(Borítókép: Hold. Illusztráció: Getty Images)