Javában zajlik a HUMDA Országos Rally Bajnokság, amelynek második futama a mai nappal vette kezdetét a Nógrád vármegyei Salgótarjánban. A Salgó Rally-n 12 páros indult, mindegyik a győzelem reményében.

Nagyon jó versenyautók, megbízható technika, komoly mezőny, tizedmásodpercekre menő küzdelmek: ezek jellemzik a magyar ralibajnokság hat éve működő kupasorozatát, a Peugeot Kupát, amelynek első, murvás versenyét Székesfehérvárnál rendezték. 

A nyitófutamot a sorozat egyik újonca, Bertalan Márton és társa, Paizs Róbert nyerte.

Másodiknak a Berta-Császár páros ért be, ők már tavaly is részesei voltak a kupának. A dobogó harmadik fokára Viszló Csaba és Szegedi Máté állhatott. Őket Trencsényi Vincéék és az első murvás, illetve turbós Peugeot-s versenyüket teljesítő Határ Attila – Éhn Dániel kettős követte. Jól teljesített a Vogel Adrienn – Maricsek Miklós duó is, akik a Dominik GT – Bán Viktor párost előzték meg. A Német 8V Péter, Späth Szabolcs és a Radó István, Csoma András egységeknek nem sikerült befejezniük a szezonnyitót.

Az első futamon indulók közül egyedül Csomáék nem jelentkeztek be a ma indult második versenyre, helyettük ott van azonban a Nagy Mátyás – Német 16V Péter páros, akik nevét jól ismerhetik a raliban jártasok. Ifj, Kanyik Antal és Tímár Tamás is versenyzett már korábban, de ez az első szezonuk a Kupasorozatban. Tóth-Gili Tamás szintén édesapja nyomdakaiba lépett a pályán, míg a Kupasorozat legfrissebb nevezője Tóth János, akit egy rutinos navigátor segít Szegő János személyében.

Összesen tehát 12 páros vágott neki a Salgó Rally 2023 rendezvénynek a Peugeot Rally Cup Hungary sorozaton belül. A versenyzők feltett szándéka, hogy nemcsak a Kupában, hanem az RC4 kategóriában is győzelmet arassanak.

A mezőnynek három különböző szakaszt kell teljesítenie a pénteki két körben. A két mátrai gyorsasági mellett a programban szerepel az egyik igazi klasszikus salgótarjáni pálya is, a Vizslás – Kazár – Somlyóbánya szakasz, amely talán a legkönnyebben megközelíthető a nógrádi megyeszékhelyen.

Szombaton egy újabb klasszikus lép be az egyik mátrai gyorsasági mellé, hiszen a Zagyvaróna – Cered – Tótújfalu nyomvonal Magyarország egyik legjobb aszfaltos szakasza közé tartozik. Összesen 11 mért gyorsasági, 131 versenykilométer után derül ki, hogy ki lesz a legyorsabb az idei első aszfaltos versenyen.

A tizenkét csapat egységes sátrait nem lesz nehéz megtalálni a Salgótarján belterületén lévő 21-es főúton felállított szervizparkban, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak a Peugeot Rally Cup Hungary sorozat versenyzői, akik közül a győztes jókora pénznyereménnyel térhet haza.

(Borítókép: Raliautó a Peugeot Rally Cup Hungary-n. Fotó: Dudás Endre/DuEn/Peugeot-Press)