A tragédiák elkerülése végett egyelőre fokozott óvatosságra inti az embereket a rendőrség a fürdőzés kapcsán.

Hiába a jó idő, vagyis a 25 fok feletti hőmérséklet, a Balaton vize jelenleg még csak 16-18 fok körüli, és a következő napokban sem várható jelentős emelkedés. Sokan már tervezik, hogy megmártóznak a „magyar tengerben”, de a rendőrség közleménye szerint ezzel egyelőre nem érdemes próbálkozni.

A hideg víz nagymértékben megterheli a szervezetet, sőt komoly veszélyt jelenthet az emberi szervezetre. Aki ennek ellenére mégis fürdőzésre adja a fejét, az lehetőség szerint kerülje a hirtelen vízbe merülést, és csak a part közeli, biztonságos vízmélységű területeken tartózkodjon – hívja fel a figyelmet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Jó tudni, hogy a hideg víz önkéntelen reflexeket vált ki a szervezetben, ami zihálásra, hiperventillációra, tájékozódási zavarra és az izomkontroll hiányára késztet, mindez együttesen pedig megakadályozhatja, hogy a fürdőző partra ússzon.

Néhány nappal ezelőtt egy alsóörsi férfi sétált be a Balatonban és vélhetően az alacsony vízhőmérséklettől rosszul lett és életét vesztette.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balatonon bajba jutott személyt lát valaki, akkor tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

(Borítókép: Balaton. Fotó: Varga György/MTI)