Figyelembe véve az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják.

A jelenleg Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tímea által kezelt Facebook oldal folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a legújabb hírekkel kapcsolatban. Néhány perce kiderült, hogy a mentőcsapat leállította a keresést, ugyanis nem találták meg a hegymászót.

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten.

Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.

–áll a közleményben.

Hónapokkal ezelőtt indult el Nepálba Suhajda Szilárd, azzal a céllal, hogy meghódítsa bolygónk legmagasabb pontját, a Mount Everestet. A hegymászó oxigénpalack és teherhordó segítsége nélkül akarta megtenni a távot. Eddig 211 alkalommal álhatott hegymászó a Mount Everest csúcsán palackozott oxigén használat nélkül, még kevesebb alkalommal úgy, hogy nem segítette őket magashegyi teherhordó vagy serpa.

Suhajda Szilárd már több mint egy napja nem adott hírt magáról, amikor május 25-én a magyarországi csapat megtalálta őt 8780 méteres magasságba, a Hillary-lépcső alján. Ruházata alapján egyértelműen be tudták őt azonosítani, de nem volt olyan állapotban, hogy le tudják őt hozni.

Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta

– áll a közleményben.

Suhajda felesége, Legindi Tímea, aki egyben az expedíció kommunikációs munkatársa nem látott rá sok esélyt, hogy férjét élve le tudják majd hozni a hegyről, hiszen ilyen magasságban az időfaktor döntő lehet a különböző hegyi betegségek tekintetében.

Nagyon erős mentőcsapat kereste

Az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál szerint egy nagyon erős mentőcsapat indult el a szerdán a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd felkutatására. Velük kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az Annapurnán nemrégiben egy indiai mászót találtak meg három nap után. Akkor a híradások csodaként emlegették, hogy ennyi idő után sikerült a mentőakció.

Egy helikopter pilótája, Simone Moro megpróbált minél magasabbra repülni, hogy lokalizálhassa a magyar hegymászót, a hegyre pedig elindult Gelje, Mikel, aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót és Dhaulagirin, egy meg nem nevezett serpa. A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel vágott neki az akciónak.

Soha nem volt ilyen hideg a Mount Everesten

Bár a korábbi csodával veteksző sikeres mentések adtak némi esélyt Suhajda megmentésére, az tagadhatatlan volt, hogy még sosem látott fagyok tombolnak a hegyen.

Nem ez volt az éve annak, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül megmássza az Everestet. Rendkívül hideg van. El sem tudják képzelni, hány kliensünk és serpa szenvedett fagyási sérüléseket idén, és mentőakcióból is túl sok volt.

Sosem tapasztaltam még ilyen hideget az Everesten, ráadásul a szél is erősebb volt, mint amit az előrejelzések mutattak

– fogalmazott az Imagine Nepal vezetője.

Kiemelkedő teljesítmény

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül.

( Borítókép: Suhajda Szilárd. Fotó: Mohai Balázs/MTI)