Május 28-a a hamburger világnapja. A jeles alkalomból elhoztuk önnek a világ legjobbjaként számontartott öt hamburgerezőt.

A hamburgert sokan az amerikaiak egyik nemzeti eledelének vélik, holott valójában a németországi Hamburg városából eredeztetik, ahol hasonló szendvicseket már a 19. században is fogyasztottak. Az első klasszikus amerikai hamburger 1895-ben New Havenben készült, ám a világ más tájain is rendkívül különleges verziókat kóstolhatunk. A világ öt legjobb hamburgerezője között például csak egyetlen amerikai található, a legjobb szendvicset Ausztráliában készítik.

5. La Birra Bar – Buenos Aires, Argentína (now also Miami & Madrid)

Az eredetileg Buenos Airesben nyílt családi vállalkozás hosszú ideje az argentinok favoritja, amely 2021-ben az első olyan argentin hamburgerező-lánccá vált, amelynek sikerült megtelepednie az Egyesült Államokban. North Miami Beach városában, Biscayne Boulevardon nyitotta meg kapuit az étterem. A család saját bevallása szerint megszállottja a burger készítésének: a kézzel szelt marhahústól a savanyúságig mindent ők állítanak elő a tökéletes ízvilág megteremtése érdekében.

4. BAP– Burgers and Pastrami – Stockholm, Svédország

A 2017-ben nyílt étterem hamar belopta magát a helyiek szívébe, majd rövid időn belül Stockholm kedvenc hamburgerezőjévé vált. A falatozót a koronavírus-járvány sem vitte csődbe, sőt mi több, az elmúlt egy évben új magasságokba emelkedett az olyan fantáziadús kreálmányaival, mint a „Truffle Trouble” vagy a „BBQ Swey”. A lágy és szaftos hamburgereket bőséges, ropogós krumplival tálalják.

3.  Burger Geek – Auckland, Új-Zéland

A világ egyik legszemrevalóbb hamburgerének megízleléséhez egészen Új-Zélandig kell utaznunk. A Burger Geek helyi pékségektől szerzi be a bucikat, a szalonnát hét napig pácolják, a Wagyu és Angus marha húsából speciális recept alapján készített saját húspogácsáikat pedig helyben, almafával füstölik. Nincs is szebb látvány a sajtban úszó, sovány, mégis szaftos marhahúsnál, amelyet puha, vajas briósba töltenek.

2. Midcity Smashburger – Portland, Oregon, Egyesült Államok

A New Orleans-i üzlet az amerikai Portland legjobb és egyben legújabb hamburgerével büszkélkedhet. Bár első ránézésre nem több húsnál, sajtnál és szósznál egy buciban, az ízvilága maga a mennyország. Két vékony és ropogós marhahúspogácsát öntöttvas prés alatt összenyomnak, amerikai sajtszeleteket tesznek rá, majd a séf egyedi recept alapján készült sűrített szószával meglocsolják, végül a bucik közé helyezik. Mindezt nem több mint 6 dollárért, mai árfolyamon kétezer forintért. Az egyszerű, de nagyszerű ételkülönlegességnek akkora sikere van Portlandben, hogy négy további helyen is értékesítik a burgert, köztük a Level Beer, a Cartside Food Pod, az Uptown Brewing és a Boneyard Beer nevű bárokban, éttermekben.

1. Royal Stacks – Melbourne, Ausztrália

A Royal Stacks Melbourne egy kultikus, egyben klasszikus hamburgerezője, amelyet régóta ismernek nemcsak a helyiek, de az odautazó gasztroturisták is. Ez azonban az első alkalom, hogy a gyorséttermet a világ legjobbjaként aposztrofálták. Ennek az egyik oka, hogy egy teljesen új, népszerű és divatos helyre, az Emporium bevásárlóközponta költözött, ahol a vendégek 13 különböző, ínycsiklanó buci közül választhatnak, amelyeket teletöltenek sajttal és a burgonya legkülönfélébb formáival tálalják, a hagyományos hasábburgonyától a sajtos mini krokettekig.

(Borítókép: Hamburgert fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)