Bár a filmbéli karakter csak fiktív volt, vagyonokat érő nyaklánca – ha kicsit másképp is – de létezett. Az ékszert egy mára kihalt cápafaj, az óriásfogú cápa fogából készítették, jelenleg még mindig a tengerfenéken pihen.

Elkészítették a Titanic eddigi legnagyobb, víz alatti digitális dokumentációját az angol Magellan nevű vállalat mélytengeri kutatási szakértői. Két búvár összesen 700 ezer képet készített az egykori luxushajó roncsának minden szegletéről, majd a felvételeket kombinálva lefuttaták azokat egy szkenneren.

Mint arra fény derült, a képalkotás során a búvárok felvettek egy nyakláncot, amely egy Megalodon, vagyis egy mára kihalt cápafaj, egy óriásfogú cápa egy fogából készült, amelybe arany ékszert építettek.

A nyaklánc talán nem a filmből ismert, szív formájúra csiszolt kék gyémánt, amelyet az óceán szívének becéztek, de legalább akkora értékű felfedezés. Ennek ellenére egyelőre a tengerfenéken marad az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok megegyezése okán, amely tiltja, hogy bárki bármilyen tárgyi leletet eltávolítson a roncsokról. A Magellan ugyanakkor mesterséges intelligencia segítségével elkezdte felkutatni annak a 2 ezer 200 embernek az élő rokonait és leszármazottait, akik a hajó fedélzetén voltak annak elsüllyedésekor, 1912. április 15-én. Abban reménykednek, hogy talán megtalálják annak a személynek a hozzátartozóit, akié a nyakék lehetett. Ehhez az utasok fedélzetre szállásakor készült régi felvételeket elemzik, a nyaklánc nyomát keresve rajtuk.

(Borítókép: Az óceán szíve. Fotó: Getty Images)