Vajon le szabad ülni magunktól, vagy várjuk meg, hogy asztalhoz kísérjenek? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszoltunk meg az alábbi cikkben. Az alábbi udvariassági bakikat érdemes elkerülni!

Érkezés, illem

Étterembe érkezve, egy férfi és egy nő találkozásánál, mindig a férfi lép be elsőnek, majd jelzi, hogyha volt asztalfoglalás. Abban az esetben, ha volt asztalfoglalás egy hostess, vagy ha nincs erre kijelölt külön személy, a pincér helyére kíséri a vendégeket.

Helyes sorrend szerint a kísérő személy, majd a hölgy a sort zárva pedig a férfi indul el az asztalhoz. Amennyiben senki nem kíséri a vendégeket a foglalt helyre, vagy esetleg nincs lefoglalt asztal, a hölgy választ asztalt, majd azt követően ülőhelyet is. 

A nőt vagy a férfi vagy a pincér segíti a helye elfoglalásában.

Ne kezdjünk el takarítani

Az étkezés óhatatlanul jár némi felfordulással, lesznek kenyérmorzsák az asztalon, és persze használt tányérok, poharak, evőeszközök is gyűlnek előttünk. Ezek összeszedése és feltakarítása nem az ön dolga, hanem a felszolgálóké.

Bár a legjobb szándék vezeti ilyenkor az embereket, valójában illetlenségnek számít ebbe belenyúlni.

Tegye el a telefonját!

Akárcsak az otthoni étkezőasztalnál, egy étteremben sem ildomos a telefonunkat nyomkodni, ezzel ugyanis komoly udvariatlanságot követünk el azokkal szemben, akik megosztják velünk az ebédjüket vagy vacsorájukat. Természetesen megtörténhet, hogy éppen egy nagyon fontos hívást vár valaki, ekkor ezt jelezve és elnézést kérve esetleg az asztalon hagyható a telefon, de ekkor is érdemes kijelzővel lefelé fordítani, és hacsak nem csörög, nem nézegetni.

Várjuk meg, amíg asztalhoz vezetnek

Hacsak nem jelzi azt külön tábla, a legtöbb étteremben ültetéses rendszert követnek, ami azt jelenti, hogy belépéskor egy felszolgáló fogad, megkérdezi, mit szeretnénk fogyasztani (ebéd, vacsora, vagy csak kávézás), és hányan leszünk. Ezután egy asztalhoz vezet, és átadja az étlapokat.

Ha ezt a lépést kihagyjuk, és csak bemasírozunk az étterembe, majd találomra leülünk egy nekünk tetsző asztalhoz, azzal nem csak a személyzet munkáját nehezítjük meg, de modortalannak is tűnünk majd.

Nonverbális kommunikáció

Abban az esetben, ha félbeszakítjuk az étkezést, de még szeretnénk folytatni, a villát és a kést kéretik keresztbe elhelyezni a tányéron úgy, hogy a száraik felénk nézzenek. Ha viszont befejeztük az étkezést, akkor egymás mellé helyezzük evőeszközeinket. Ebből kifolyólag: ha nem keresztbe helyeztük a tányérunkon az evőeszközöket, és kimentünk a mosdóba, de mire visszaértünk, addigra már hűlt helye van az ételnek, akkor ne a pincért kezdjük hibáztatni...

Szalvétakérdés

Sokan zavarba jönnek, amikor arról van szó, hogyan is kell kezelni a szalvétákat. Jobb éttermekben általában damaszt szalvétát kapunk, amit az étkezés megkezdésénél az ölünkbe kell teríteni. Helyes használatában a szalvétát félbe kell hajtani úgy, hogy a nyitott vége felénk, a zárt pedig a térdünkhöz legyen közelebb. A szalvéta helyes használatának praktikus oka van, mivel így a morzsákat a felső réteg megemelésével könnyen el tudjuk távolítani feltűnésmentesen. A másik szalvétát a bal oldalra helyezhetjük, ezzel tudjuk a szánkat is megtörölni. 

(bien.hu)

(Borítókép: Étterem. Illusztráció: