Az egzotikus kultúrák megismerése lenyűgöző lehet, de néha furcsa és érdekes szokásokkal is találkozhatunk, amelyeket elsőre talán megdöbbentőnek találunk. Cikkünkben bemutatjuk a világ számunkra legfurcsább hagyományait.

Nincs WC-papír

Ha valaha is volt szerencséje eljutni Indiába, észrevehetett valamit, ami elsőre megdöbbentő lehet: nincs WC-papír a vécékben. A helyiek hagyományosan vizet használnak az alfelük megtisztításához, mert a hagyományuk szerint az sokkal higiénikusabb és környezetbarátabb.

Szokatlan próbatétel friss házasoknak

Indonéziában komoly próbatétellel kell szembenéznie a friss házasoknak: az esküvőjüket követően három napig nem szabad vécét használniuk. A Tidong-közösség hagyománya szerint ha mégis megteszik, azt balszerencsének tekintik.

Nem mindenhol sértő a köpködés

A kenyai maszáj törzsben az emberek köpködéssel üdvözlik egymást, amit sok más kultúrában udvariatlannak tartanak. Ennél a törzsnél azonban a köpés áldást és szerencsét hoz, így az újszülötteket és a menyasszonyokkal is leköpik.

Ne adj sárga rózsát!

A hagyományos ajándékozási szokások is nagyon eltérnek világszerte. Mexikóban például ha rózsát adunk ajándékba, sose válasszunk sárga színűt, mert ez a szín halált jelent a mexikói kultúrában.

„Sok fahéjat a szinglire!”

A dánok egy különös hagyományt tartanak fenn a 16. századból: ha valaki szingli marad a születésnapján, a barátai leöntik őt fahéjjal. Ez a szokás a dán fűszerkereskedőkre volt leginkább igaz, akiknek gyakran nem volt idejük házasságra, mivel életük nagy része hosszú utazásokból állt.

Tánc, golyóhangya, csípés! Nem jó kombináció Braziliában

Brazíliában a Sateré-Mawé törzs egy rendkívül fájdalmas beavatási szertartást tart: a fiatal fiúk golyóhangyákkal teli kesztyűt viselnek és táncolniuk kell, miközben a hangyák csipkedik őket. A golyóhangya csípése az egyik legfájdalmasabb rovarcsípés a világon.

Keresse a zöld kalapot viselő lányt!

Franciaországban ha egy nő 25 éves korában még mindig egyedülálló, akkor vicces kalapot kell viselnie a Sainte Catherine ünnepén. Ez a nap az egyedülálló nők ünnepe Franciaországban, a kalapok zöld és sárga színei a bölcsességet és hitet jelképezik.

Szilveszteri szanálás

Dél-Afrikában, szilveszterkor a lakosok kidobják régi bútoraikat az ablakon, amit újévi megtisztulásnak tekintenek. Ez a hagyomány az apartheid, vagyis a Dél-Afrikában jellemző faji elkülönítés politikájának megszűnése óta maradt fenn.

Szokatlan hely a munkamegbeszélésre

Ne csodálkozzon, ha finnországi üzleti útja alkalmával a találkozó helyszíneként egy szaunába invitálják. Finnországban a szaunák nemcsak pihenésre és lazításra szolgálnak, hanem gyakori helyszínei a munkamegbeszéléseknek is. A finnek meglátása szerint az üzleti találkozók szaunában való lebonyolítása lehetővé teszi a pihentetőbb, nyugodtabb légkört, ami elősegíti a kommunikációt és a csapatépítést.

Sírva vigad a kínai!

Kínában a menyasszonyok egy hónappal az esküvőjük előtt sírni kezdenek. Ezt az érzelmi megnyilvánulást a házasság előtti szertartás részének tekintik. Néhány nap múlva az anyjuk és más női rokonok is csatlakoznak hozzájuk, hogy kifejezzék örömüket a közelgő házasság miatt.

Peches balkezesek

Végül, de nem utolsósorban, a Közel-Keleten elvárják, hogy az emberek ne használják a bal kezüket étkezés vagy üdvözlés céljából, mert azt tisztátalannak és udvariatlannak tekintik. A bal kezükkel hagyományosan mosakodnak, így a helyiek nem használják azt az asztalnál vagy barátok köszöntésekor.

(Borítókép: Nagymama a nappaliban egy oroszlánnal. Illusztráció: Getty Images)