Az Európai Unió az elmúlt évben is értékelte a magyar természetes fürdővizek minőségét. Az eredmények alapján a hazai strandok 94 százaléka jó vagy kiváló besorolást kapott.

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt közölte: folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma hazánkban. A tavalyi évben az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó, valamint 11 tűrhető minősítést, és mindössze három természetes fürdőhely került kifogásolt kategóriába . 

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – vagyis a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik: egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés – például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék – vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik – mutat rá a HáziPatika.com.

Ezeket a fürdőhelyeket kerülje

A kifogásolt kategóriába került három strand a következő:

  • a makói Maros Kalandpart;
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő,
  • a tiszakécskei Tisza-parti strand.

A magyar fürdőhelyek minősítése az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

A minősítés folyamata

A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, míg a kifogásoltakban túlságosan gyakori, ám folyamatosan az utóbbi fürdővizek minősége sem rossz. Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi.

Az EU-átlag rosszabb

Az EU jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc csaknem 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló, szemben a magyarországi 94 százalékkal. Az előző évhez képest 107 újonnan alakult fürdőhellyel bővült a európai strandok listája, ezek mintegy 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

(Borítókép: Balatoni strand. Fotó: Getty Images)