2011-ben egyesével alázták meg a svéd női labdarúgó-válogatott tagjait, ugyanis azt gyanították, hogy férfiak is játszanak a csapatban.

A 2011-es női futball-világbajnokságon a svéd csapat tagjainak meg kellett mutatniuk a nemi szervüket az orvosoknak, hogy bebizonyítsák: nőként születtek – számolt be a The Guardian.

Az esetről a svéd válogatott akkori belső védője, Nilla Fischer számolt be nemrég megjelent könyvében. A teszt létjogosultságát az adta, hogy Nigéria, Dél-Afrika és Ghána azzal vádolta Egyenlítői-Guineát, hogy a női csapatban férfiak is játszanak. A 194-szeres válogatott Fischer szerint szóltak nekik, hogy a következő napokban ne szőrtelenítsenek, ugyanis intim vizsgálat lesz. 

A női sportolók ilyesfajta vizsgálatát már az 1900-as években előszeretettel alkalmazták, azonban 1996-ban véget vetettek a megalázó gyakorlatnak.

A beszámoló szerint a válogatott tagjai erősen fontolóra vették, hogy megtagadják az eljárást, de egyikük sem szerette volna kockáztatni a részvételét a világbajnokságon, amelyre négy évet készültek. 

Fischer a megalázó vizsgálatról részletesen mesélt. Elárulta, hogy le kellett tolnia a melegítőnadrágját és az alsóneműjét is, majd miután az orvos közelebbről is szemügyre vette a nemi szervét, már jött is a következő csapattárs. A vizsgálat után megállapították, hogy a svéd válogatott csak nőkből áll. A csapat orvosa később elmondta, hogy a FIFA nem akart durva lenni, pusztán csak tisztességes feltételeket szeretett volna teremteni. Az eljárás ugyanakkor így is megkérdőjelezhető, ugyanis ekkoriban már kevésbé megalázó módszerekkel is megállapítható lett volna a biológiai nem. 

(Borítókép: Nilla Fischer. Fotó: Stuart Franklin - UEFA/Getty)