A magyar futball az új nemzetközi kupasorozatok koefficienseinek köszönhetően javított pozícióján, részben a Ferencváros nemzetközi eredményei révén. Az NB I-es bajnokság aranyérmesei és kupagyőztesei a 2024/25-ös idénytől már a Bajnokok Ligája és az Európa Liga első selejtezőkörében indulhatnak.

Ez az előrelépés a Ferencváros eredményesebb nemzetközi szereplésének, valamint a nemzetközi kupasorozatok reformjának köszönhető, ami előnyben részesíti a hazai klubokat.

Az nso.hu oldalon jelent meg, hogy a 2024/25-ös szezontól kezdve az európai koefficiens rangsor 16–33. helyezett országai, beleértve a 26. helyen álló Magyarországot is, a kupagyőztesei már az Európa Ligában, ott pedig az első selejtezőkörben indulhatnak. Így a magyar futball egy polccal feljebb került.

Ez az új rendszer jövő évi Magyar Kupa győztesét fogja először érinteni, aki az Európa Konferencia Liga helyett az Európa Liga első selejtezőkörében indulhat.

Egy nemzetközi portál szerint ezek a változások mostanra biztosra vehetők. Az UEFA hivatalosan még nem közölte a listát, de a táblázat alapján a következő szezonban a Magyar Kupa győztese már az Európa Liga-indulást is jelentheti. A bajnokság ezüst- és bronzérmesei továbbra is az Európa Konferencia Ligában kezdhetnek majd.

(Borítókép: Labdarúgó stadion. Illusztráció: Getty Images)