Újra kell gondolnunk mindazt, amit eddig az üzemanyagokról hittünk! A Zero Petroleum brit cég, amelyet Paddy Lowe, az F1 történetének egyik legelismertebb mérnöke alapított, olyan Guinness rekordot állított fel, amely lehetővé teszi az energiaipar teljes átalakítását.

A 61 éves férfi, aki 2019-ben otthagyta a Williams F1 műszaki vezérigazgatói pozícióját, aki most a brit székhelyű Zero Petroleum társalapítója.

Szerdán megnyitotta a „Plant Zero.1"– et, amely a világ első teljesen integrált létesítménye, amely levegőből, vízből és megújuló energiából szintetikus üzemanyagot állít elő az egykori második világháborús repülőtéren Oxford közelében.

Bár jelenleg naponta csak 30 liter üzemanyagot gyártanak, Lowe szerint a jövőben ez a technológia átformálhatja az energiaipart.

Sokan addig nem hisznek neked, amíg nem látják, hogy azok valóban megtörténnek, és ez az, amit nekünk most sikerült megtenni!

– mondta Lowe a Reutersnek a cég Guinness Rekord-döntő eredménye kapcsán. A cég 2021-ben ugyanis bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, miután létrehozták a világ első teljesen szintetikus üzemanyaggal repülő repülőjét.

Az F1-es karrierje során 158 futamgyőzelemben és több világbajnoki címet elérő Lowe elmondta, hogy még az út elején járnak a technológia széleskörű elérhetővé tételében, de a lehetőségek elképesztőek.

Egyúttal fontosnak tartja, hogy az általa alapított cég a szintetikus üzemanyag előállításával hozzájáruljon a Forma –1 2030-as karbonsemlegessé válásának kitűzött céljához. Mint mondja, jelenleg a sportág környezetszennyezésének 72%-át a légi közlekedés és a logisztika okozza.

Az a hihetetlenül izgalmas, hogy 10 éven belül a szintetikus üzemanyagokkal képesek leszünk teljesen karbonsemlegessé válni.

Ez nem csak az F1 számára, hanem az egész világ számára óriási ugrás lesz! – tette hozzá Lowe.

(Borítókép: Paddy Lowe. Fotó: Getty Images)