Lépjen be a rejtélyes médiumok világába, ahol az elhunytakkal való kommunikáció mindennapi gyakorlatnak számít. De vajon mit gondol erről a tudomány? Meglepő válaszok érkeztek.

Médiumok. KIk ők?  Hírnökök a túlvilágról, vagy csak ügyes szélhámosok? A kérdés örök érvényű, amióta az első médium állította, hogy képes kommunikálni a halottakkal. De vajon mi az igazság? Tudományos kutatások igyekeznek megválaszolni ezt a kérdést, és az eredmények igencsak meglepőek.

A legismertebb szkeptikus a televíziós bűvész, James Randi volt, aki közel 341 millió forintot ajánlott fel annak a médiumnak, aki tudományosan igazolni tudja paranormális képességeit. Sokan próbálkoztak, ám eddig senki sem tudta bebizonyítani állításait.

A Kaliforniai Egyetem kutatói pedig azt vizsgálták, hogy vajon a médiumoknak tényleg van-e kapcsolatuk a halottakkal, ahogy állítják, vagy csupán szélhámosok? Az eredmények igen meglepőek voltak. Az átlagemberek sokkal pontosabban válaszoltak a kérdésekre, mint a médiumok. De vajon ez mit jelent? A médiumok szélhámosok, vagy csak a vizsgálat körülményei nem voltak kedvezőek számukra?

Néhány médium szerint a vizsgálat eredménye nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincsenek képességeik. Azt mondják, a halálozás körülményeit illetően a legnagyobb probléma az, hogy érezték az elhunytak fájdalmát, de nem tudták megérteni annak okát.

A médiumok világa tehát továbbra is rejtély marad. Vajon valóban képesek kommunikálni a halottakkal, vagy csak pszichológiai trükkökkel sikerül elhitetniük képességeiket? Talán sosem tudjuk meg az igazságot. De van valami, amit nem vitatnak: a kommunikáció a halottakkal segíthet az embereknek feldolgozni a veszteség fájdalmát, és segíthet nekik továbblépni. 

Egy személy, aki hozzátartozójának halála után médiumhoz fordult, azt nyilatkozta: 

A lényeg nem is az, hogy a szeretett személyek elvesztése után, bármilyen módon is, de megnyugvást és vigaszt találjon az ember. Én azt kaptam.

A tudomány továbbra is kutatja ezt a rejtélyes jelenséget, hogy jobban megérthessük a médiumok világát. Az lflscience – cikke rávilágított néhány érdekes aspektusra, de még sok a felfedezésre váró terület. Azonban, amíg a válaszokat keresik, a médiumok továbbra is segítenek azoknak, akik vigaszt és válaszokat keresnek a túlvilágról.

(Borítókép: Egy médium munka közben. Illusztráció: Getty Images)