A Balaton évtizedek óta az egyik legkedveltebb nyaralási célpont a magyarok körében. Azonban az elmúlt időszakban az árak emelkedése miatt számos család nyaralási terveit felülírta.

Stoppolás, M7-es, Trabanttal szállni élvezet, SZOT üdülő, bambi, NDK-s lányok, diszkó, gumimatrac, zsebpeca, Szokol rádió, fagylalt, lángos, sörhas, szúnyogok, búcsúest, címcsere…ugye ismerős?

A régi szép idők, amikor a Balaton a pénztárcabarát családi kiruccanások színtere volt, ma már csak távoli emlék. A dalban énekelt „Balaton, a mi Riviéránk" szöveg ma már inkább az árakat idézi, mint a boldog, önfeledt nyaralás hangulatát.

A koronavírus-járvány után azt hittük, hogy a dolgok lassan normalizálódnak, az utazások, a belföldi kirándulások, és persze a jó öreg, tuti biztos nyári balatoni kikapcsolódások ismét a hétvégi programjaink részévé válnak. A magas árak miatt azonban a családok kénytelenek komolyan fontolóra venni, hogy egyáltalán elinduljanak-e a hazai utazásokra, nem is beszélve a nyaralásokról.

Az egynapos nyaralások és a Balaton népszerűsége

A belföldi turizmusban tapasztalható változások és az utazási költségek növekedése komoly hatást gyakorol a magyarok családok nyaralási szokásaira. Az egynapos nyaralások ésszerű alternatívát jelenthetnek a drágább szállások helyett. Megnéztük, idén mennyibe kerül egy balatoni kiruccanás.

Költségkalkuláció egy nap balatoni kiruccanáshoz

Képzeljük el egy négyfős család egy mesés nyári napját a Balatonnál. Utaztassuk el őket Budapestről indulva a déli part legtávolabbi csücskébe, Balatonmáriafürdőre. Az út hossza körülbelül 169 kilométer, az aktuális benzinárak figyelembevételével az utazás költségei oda-vissza mintegy 15 ezer forintra rúgnak.

Megérkezve a strandra először a strandbelépők áraival találkozhatnak. Egy átlagos strandbelépő ára idén körülbelül 1500-2000 forint személyenként. 

Egészen biztos, hogy a nagy csobbanások közepette meg is éheznének a családtagok, ám egy egyszerű sajtos-tejfölös lángosért akár 2400 forintot is elkérhetnek, az itallal már nem is számolva.

Mindent egybevetve egy egynapos balatoni kirándulás költségei – beleértve az útiköltséget, a strandbelépőket és az étkezést – egy négyfős családnak minimum 50 ezer forintba kerülhetnek.

Ez összecseng a Pénzcentrum nagy utazási felmérésének eredményeivel is, amelyekből az derült ki, hogy sok családnak idén tényleg csak álom a nyaralás: 60 százalékuk egyáltalán nem utazik sehova, vagy a szokásosnál olcsóbb úti célt keres.

Ne feledjük, a magyarok mindig is híresek voltak alkalmazkodó képességükről. Bármennyire is magasak az árak, a Balaton varázsa megmarad, hiszen a tónál eltöltött naplementék, a robajló hullámok és a lángos illatának emlékét nem veheti el tőlünk semmi. A Balaton a mi Riviéránk.

(Borítókép: Balatoni tájkép. Illusztráció: Getty Images)