Jól meglepte a gyászolókat egy nő, amikor a saját virrasztásán egyszer csak felkelt a koporsójából. A 76 éves asszonyt a kórházban halottnak nyilvánították, szakemberek szerint orvosi mulasztásról lehet szó.

Egy egészen szokatlan és bizarr eseményről számolt be az ecuadori média. A 76 esztendős Bella Montoyát a kórházban halottnak nyilvánították, majd a saját virrasztásán tért magához a koporsójában. A történet nem egyedi, több hasonló eset is előfordul a világon, minden esetben orvosi mulasztás következtében – adta hírül a HáziPatika.

Az esetről a nő fia, Gilbert Balberán számolt be, aki elmondta, hogy az ötórás virrasztás végén hallották, amint édesanyja bentről kopogni kezdett a koporsó falán. Egy Twitteren közzétett videón a 76 éves nő látható, amint próbál kiszállni a koporsóból. 

Az eset nem egyedi. A világon több hasonló történetről is hallani, amikor élő embert halottnak nyilvánítottak. Dr. Lénárd Rita belgyógyász szerint ha az orvos gondosan megvizsgálja a pácienset, nem fordulhat elő, hogy valakit halottnak nyilvánít, amikor még él, ezért az ilyen esetek mindig valamilyen mulasztással függhetnek össze.

„A kívülállók számára egyszerűnek tűnhet egy ilyen vizsgálat, a halál beálltát azonban nagyon körültekintően kell megállapítani, éppen azért, hogy ne hibázhassunk" – fogalmazott a szakember.

Miután felébredt a koporsóban, Montoya visszakerült a kórházba, ahol korábban halottnak nyilvánították. Hét napot töltött az intenzív osztályon, majd agyvérzésben elhunyt.

Dr. Lénárd szerint a régi, többgenerációs családokban még többet tudtak életről és halálról. A rokonok több éjszakán át virrasztottak halottaik felett, hogy megbizonyosodjanak arról, a szerettük valóban eltávozott az élők sorából.

„Az élet kezdete és vége ma már a legtöbbször kórházakban, a színfalak mögött, ennél sokkal gyorsabban zajlik, ezért sajnos tabutémává is vált. Nem beszélünk, és nem is tudunk róla eleget" – mondta a belgyógyász.

(Borítókép: Temetés. Illusztráció: Getty Images)