Hatalmas, szőrös fekete anyajeggyel a jobb szeme körül született egy most 16 hónapos kisfiú, akinek állapota előtt először az orvosok is tanácstalanul álltak. Végül a szülők derítették ki, mi a pontos diagnózisa annak, amit a közemberek csak „kutyabőrként” emlegetnek.

Sokan a szülőket teszik felelőssé, hogy gyermekük, a 16 hónapos Avyukt Kalra az arcán egy nagy méretű, sötét anyajeggyel született, amelynek területét vastagon szőr nőtte be. Nem egy alkalommal hamisan vádolják a korábban vezető tanácsadóként dolgozó 30 éves anyukát, Kanika Aneját és 31 esztendős férjét, az adatmérnök Deepanshu Kalrát azzal, hogy a terhesség alatt biztos dohányoztak és az okozhatta a rendellenességet, amely előtt a kisfiú születésekor az orvosok is tanácstalanul álltak. Mint arra később a napfényes Kaliforniában élő szülők éjt nappallá tévő kutatásaik során rájöttek, gyermekük úgynevezett melanocitikus nevus-szal jött világra, amely ötmillió születésből csak egyszer fordul elő.

A melanocitikus nevus olyan jóindulatú, daganatszerű elváltozások összessége, amelyek hibásan kifejlődött pigmenttermelő sejtekből állnak.

Az Avyukt fél arcát beborító anyajegyet születésekor észre sem vették a szülők, ugyanis minden figyelmüket lekötötte, hogy az orvosok sikeresen újra tudják-e éleszteni gyermeküket, aki semmire sem reagált. A szakemberek tanácstalanul álltak a szülőszobában, nem tudtak rájönni, hogy mi történhetett. Végül sikerült visszahozniuk az életbe a csecsemőt, akinek különleges foltja csak ezt követően tűnt fel a helyiségben tartózkodóknak. Miután a szülők kapcsolatba kerültek más, hasonló cipőben járó családokkal a világ különböző pontjairól, és rájöttek, pontosan milyen rendellenességgel született a kisfiuk, konzultáltak az orvosokkal, ám a különös anyajegy kialakulásának okát ők sem tudták megmagyarázni. Kanika és Deepanshu megpróbáltak megtenni minden tőlük telhetőt, hogy Avyukt semmiben se szenvedjen hiányt, ám a rosszalló tekintetektől és előítéletektől egyre nehezebben tudják megóvni a gyermeket.

„Akármikor kilépünk az utcára, az emberek nemcsak őt, hanem minket is megbámulnak. Úgy néznek ránk, mintha mi tettük volna ezt vele. Megértem, hogy sokan kíváncsiak az állapotára, de néhányan nagyon gorombák. Egyesek olyanokat kérdeznek, hogy holdfogyatkozáskor fogant-e meg, míg mások azzal viccelődnek, hogy elégettem-e valamit a terhességem során. Vannka, akik csak úgy emlegetik őt, hogy a „kutyabőrös” kisfiú” – mesélte elkeseredetten az édesanya, akinek azt a kérdést is többször feltették már, hogy férjével dohányzott-e a terhesség ideje alatt. A legjobban mégis az bosszantja a szülőket, hogy mások nem edukálják a gyerekeiket az anyajegyekről, így a fiukkal egyre ellenségesebben viselkednek a társai.

„Egy három év körüli kislány egyszer azt mondta nekem a parkban, hogy megijedt, amikor meglátta a fiamat, ezután pedig rá sem akart nézni többet. Fogalmam sem volt, hogyan reagáljak, csak elsírtam magam. Rengeteget sírtam az emberek rosszindulata miatt, de szerencsére olyan gyerkőcök is akadtak, akik megkérdezték, mi ez pontosan és utána már nem foglalkoztak vele. Nem éreztették se velünk, se Avyukttal, hogy furcsa vagy más lenne, hanem együtt játszottak vele. Az ő szüleiknek nagyon hálás vagyok, hogy így nevelték a gyerekeiket, és boldoggá tesz, hogy ezek a kölykök a barátai lesznek akkor is, amikor majd iskolába megy. Az a célunk, hogy olyan gyereket neveljünk, aki magabiztos és boldog, és nincsenek rá hatással a zaklatások és a rosszindulatú kiközösítés. Tudom, ez nagyon nehéz lesz, de remélem látni fogják, hogy a kisfiunk ugyanolyan, mint bárki más. Ugyanúgy nevet, mosolyog, sír és játszik. Előtte áll az egész élet. Ezt az anyajegyet nem ő kérte, és nem érdemli azt, hogy egész életében olyan kérdésekre kelljen felelnie, hogy mit tettek a szülei, amiért ilyen lett.”

Sebészileg eltávolítható

A melanocitikus nevus sebészeti úton, metszéssel, illetve lézeresen is eltávolítható. Kanika és Deepanshu egyelőre bizonytalanok a beavatkozás kapcsán a többszöri operáció, az esetlegesen hátramaradó hegek és a nagy költségek miatt.

„Egyelőre még csak felmérjük a lehetőségeket és átgondoljuk, el akarjuk-e távolíttatni a foltot, vagy sem. Az eljárás maradandó nyomot hagy, így lényegében a fekete bőrt sebhelyekre cserélnénk 200 ezer fontért (86 millió 976 ezer forint) cserébe. A felépülés ezt követően egy évbe telne, majd több helyreállító műtétre kerülne sor a következő években. Ahogy pedig a hegek elhalványulnak, talán néhány év múlva úgy nézhet ki, mint bárki más. Ez a mi folyamatos küzdelmünk” –  mondta Deepanshu Kalra.

(Borítókép: Avyukt és Deepanshu Kalra. Fotó: Northfoto)