Valóságos botrányt keltett az interneten egy angol pár, amelynek tagjai anyaszült meztelenül tértek be a minap egy, a Somerset megyei Burnham-on-Sea nevű településen található bárba. Érkezésükkor többen elhagyták a helyet, majd boszorkányüldözésbe kezdtek a naturisták ellen.

Railway Inn: azon kevés angol bárok egyike, ahova ruhák nélkül is beengedték a 34 éves Neil Cox-szot és egy évvel idősebb feleségét, Danielle Quiggant. A naturista pár csöppet sem zavartatta magát, először a bárhoz lépett, hogy italt kérjen, majd meztelen üleppel helyet foglalt, hogy megvacsorázzon. A fogadó néhány vendége olyannyira megbotránkozott, hogy elhagyta a vendéglátóhelyet, azt lehúzta a TripAdvisor oldalán, majd boszorkányüldözésbe kezdett a pár ellen. Mióta az esetre felfigyelt a média, többen is nyíltan támadják a Railway-t, hogy családi falatozóként egyáltalán beengedte a naturistákat.

Hogy kárpótolja a történtekért és megköszönje a meleg fogadtatást, Neil és Daniella adománygyűjtésbe kezdett a fogadó részére. Ők maguk is tetemes összeget ajánlottak fel, hogy a tulajdonos partit rendezhessen a helyiek részére.

„Többnyire meztelenül éljük az életünket a nyilvános helyeken is. A burnhami bárban nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, a hely pedig rengeteg médiafigyelmet kapott a látogatásunknak köszönhetően. Sajnos néhányan negatívan értékelték emiatt a pubot, a tulajdonosok pedig nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. Nyaraltak éppen és egyébként sem voltak hozzászokva ahhoz, hogy róluk cikkeznek, sem a negatív kommentekhez. Egy kicsit stresszes volt számukra a helyzet, mégis tartották magukat a döntésükhöz, és azóta is beengednek minket” – írta le a történetet Neil és Daniella, akiket többen is támogatnak.

„A helyiek között olyanok is vannak, akik gyűlést hoztak össze a pubban, hogy kimutassák a támogatásukat. Meg akarjuk nekik mutatni, hogy értékeljük a gesztust, ezért eldöntöttük, hogy pénzt invesztálunk a bárba, ha pedig a tulajdonos egyetért, valamilyen pozitív akcióra fordítjuk az összeget. Gyűjtést is szerveztünk, eddig 250 font (107 ezer forint) gyűlt össze, reméljük, ez az összeg nemsokára 500 fontra (214 ezer forint) nő.”

A párt és a vendéglátóhelyet támadó egyik vendég, aki Neil és Daniella érkeztekor a bárban tartózkodott, a következőképpen fogalmazta meg kritikáját a TripAdvisoron:

Miközben az italokat rendeltük, egy pár besétált anyaszült meztelenül, ami mindenkit lesokkolt. Azt hittük, a pultos visszautasítja a kiszolgálást, hiszen több gyerekes család is a helyszínen tartózkodott, köztük mi magunk. Végül úgy döntöttünk, hogy másik helyet keresünk vacsorázni. Sajnos egy másik család már nem tudott ugyanígy tenni, mivel már leadták a rendelésüket. Ha egy fogadó családos helyként hirdeti magát, akkor igazodnia is kellene ezekhez az értékekhez. A naturisták ugyan bocsánatot kértek tőlünk, de a személyzetet úgy tűnt, hogy egyáltalán nem zavarja az incidens. Ez nagyon kiábrándító" – fogalmazott a felhasználó. Sarah, egy másik vendég a szüleit vitte vacsorázni aznap, amikor a naturisták megjelentek a bárban. A vendéglátóhelyet ő is egyetlen csillaggal értékelte.

„Megdöbbentő. Ha egy családi pubba szeretnél menni átlagos kajával és személyzettel, amelynek tagjai egy meztelen férfit és nőt szolgálnak fel, akkor ez a hely neked való. Elvittem a szüleimet. Felháborító!” – írta a dühös kommentelő.

A pár elárulta: a látogatásukat megelőzően felkeresték a fogadót, hogy informálják őket arról, hogy naturisták. A személyzet ekkor utánanézett a naturizmust illető hatályos szabályoknak, csak ezt követően véglegesítették a foglalást.

„Ha elmegyünk valahova, a legtöbbször meztelenek vagyunk. Ahol élünk több olyan üzlet, élelmiszerbolt és kocsma van, ahova rendszeresen járunk és elfogadják, hogy naturisták vagyunk. Egyszerűen csak leültünk a pub sarkába és megettük a vacsoránkat. Az emberek egy pillanat alatt folytatták az italozást és haladt tovább a napjuk. Végtére is két söröző és hamburgert majszoló meztelen ember a sarokban gyorsan unalmassá válik... Többen is odajöttek beszélgetni, kérdéseket feltenni vagy közös fotót kérni. Mielőtt odamentünk volna, engedélyt kértünk a látogatás ilyen formájára” – szögezte le Neil Cox. 

Nem követtek el szabálysértést

Nyilvános helyen meztelennek lenni nem szabálysértés az Egyesült Királyságban. A Crown Prosecution Service állami szerv megfogalmazása szerint: „A meztelenség kapcsán, szexuális kontextus hiányában, ha az illetőnek nem áll szándékában riasztást vagy szorongást kelteni, ellene nem kell lépéseket tenni. Kivételt képez, ha az illető nyilvánosan zaklatást követ el, vagy ijedelmet, szorongást kelt másokban”.

A Railway Inn szóvivője elmondta: „Negatív és pozitív megjegyzéseket is kaptunk, amelyeket figyelembe vettünk, de a naturizmus legális az Egyesült Királyságban, mi pedig büszkék vagyunk az inkluzivitásra és üdvözöljük mindenki egyéniségét és különbözőségeit.”

(Borítókép: Neil Cox és Danielle Quiggan. Fotó: Northfoto)