Nyári napfény, strandolás és bronzos bőr – csodás gondolatok, de vajon valóban ismerjük a napozás és a napsugárzás minden hatását? Ebben a cikkben összesen nyolc gyakori tévhitet tisztázunk, hogy a nyári szezonban is biztonságban maradhasson.

A nyári hónapok megérkezésével a napfényes napok és a strandon töltött idő elkerülhetetlenné válik, éppen ezért kiemelten fontos, hogy óvjuk a bőrünket a káros sugaraktól. Dr. Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője nyolc gyakori tévhitet is eloszlatott a napozással kapcsolatban, ezeket mutatjuk be alább.

1. Tévhit: A napbarnított bőr jele az egészségnek  

Tény: A bőrünk barnulása valójában védekező reakció, hogy így óvjon minket az UV-sugárzás ellen.

2. Tévhit: A barna bőr jelentős védelmet nyújt a napsugárzás ellen

Tény: A lebarnult bőr csak minimális, kb. 4-es faktorú védelmet nyújt, ami sokkal kevesebb, mint amire a legtöbb embernek szüksége van.

3. Tévhit: Felhős időben nem lehet leégni

Tény: A nap UV-sugárzásának mintegy 80 százaléka képes áthatolni a felhőkön, a fátyolfelhők pedig valójában növelhetik az UV-sugárzás erősségét.

4. Tévhit: A vízben nem éghetünk le

Tény: Bár a víz némileg csökkenti a napsugárzás hatását, a fény visszaverődése a vízfelszínről növeli az UV-expozíciót.

5. Tévhit: Télen az UV-sugárzás nem veszélyes

Tény: Télen ugyan csökken az UV-sugárzás intenzitása, de a hó visszaveri a napsugárzást, így megkettőzi a sugárzás erősségét, főként olyan magasabban fekvő területeken, mint a hegyek.

6. Tévhit: Ha használok napvédő krémet, sokkal hosszabb ideig maradhatok a napon 

Tény: A napvédő krémek fő célja nem az, hogy hosszabb ideig maradhassunk a napon, hanem az, hogy védelmet nyújtson, amikor a napon tartózkodás elkerülhetetlen. A védő hatás nagyban függ attól, hogy helyesen alkalmazzuk-e a terméket.

7. Tévhit: Ha szüneteket tartok napozás közben, nem fogok leégni  

Tény: Az UV-sugárzás hatása a nap folyamán összeadódik, így a napozás közben tartott szünetek nem csökkentik a leégés kockázatát.

8. Tévhit: Ha nem érzem a nap forróságát, akkor nem ég le a bőröm 

Tény: A leégést a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem érzünk. A melegérzetet a Nap látható és infravörös sugarai okozzák, nem a bőrt égető UV-sugarak. 

Tehát, mielőtt a nap sugarai alá vetné magát, gondolja végig ezeket a tényeket és tévhiteket, valamint tegyen azért, hogy a bőre egészséges maradjon, ön pedig biztonságban legyen a káros sugaraktól a nyári hónapokban is.

(mindmegette.hu)

(Borítókép: Egy napozó nő a tengerparton. Illusztráció: Getty Images)