Pelenkás tinédzserek lepték el a svájci iskolákat, miközben az internetet elárasztják a szülők pelenkacserével kapcsolatos segélykérő hirdetései. Egyedül a kereskedők profitálnak a helyzetből, ugyanis az egekbe szökött a pelenkák iránti kereslet.

Sokkot kaptak a svájci iskolákban: a 11 éves tinik még mindig pelenkában csoszognak az osztálytermekben – robbantotta a hírt az Oddity Central és a SonntagsZeitung.

A pelenkás tinédzserek miatt nemcsak a tanárok kongatják a vészharangot, hanem az egész közösség a haját tépi. Dagmar Rösler, a svájci tanárok szövetségének vezére vészjóslóan nyilatkozott.

„Ha egy 11 éves gyerek pelenkában bukkan fel az iskolában, az pánikszerű félelmet kelt. 

Nem a tanárok feladata a gyerekek tisztába tétele, ez már kész őrület!”

– mondta Rösler, aki kiemelte, hogy különbséget kell tenni azok között a gyerekek között, akik valamilyen fizikai probléma miatt kénytelenek pelenkát hordani, illetve azok között, akik egy trauma, vagy a szülői elhanyagoltság miatt szorulnak a tisztasági betét használatára.

Felix Hof pszichoterapeuta szerint a pelenkás tinik gyakran válnak iskolai zaklatás áldozataivá, különösen, ha a társaik tudomást szereznek a pelenkájukról. Utóbbi szinte kikerülhetetlen, hiszen elég nehéz elrejteni a tisztasági kelléket egy úszás vagy tornaóra során.

Svájcban egyre több olyan felhívást találni, amelyben a szülők pelenkacserével kapcsolatos segítséget kérnek általános iskolás gyermekük mellé. Mi több, a probléma az eladott pelenkák rohamosan növekvő számán is tetten érhető.

A pelenkás tinik helyzete nemcsak személyes, hanem társadalmi kérdés is, így Svájcban lázasan próbálják kezelni az ügyet.

(Borítókép:  Tanár beszél a diákkal. Illusztráció: Getty Images)