Sokszor különös dolgok foglalkoztatják a tudósokat és kutatókat, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a 2007-es tanulmány, amely a világ legbüdösebb dolgait rangsorolta.

A Kaliforniai Egyetem 2007-ben utánajárt, hogy miért érzünk egyes szagokat kellemetlennek, míg más illatokat pedig kellemesnek. A kutatás során 150 különböző mulekulát vizsgáltak meg, és kiderült, hogy minél könnyebb egy adott molekula és minél sűrűbben helyezkednek el benne az elektronok, annál valószínűbb, hogy a szaga kellemes lesz az emberi orr számára. A kutatók azt is megállapították, hogy emellett a szagok érzékelését evolúciós tényezők is befolyásolják. Vagyis némely szagot a veszéllyel azonosítjuk, hála a több ezer éves ösztönöknek. Ilyenek lehetnek például bizonyos növények kellemetlen szagai, vagy egy-egy állat orrfacsaró bűze. Íme az öt legbüdösebb dolog a Földön!

Durián

A Dél-Kelet Ázsiából származó durián jellegzetessége a szaga: szörnyen büdös. Ennek a gyümölcsnek már a külleme is különös, szaga azonban egyenesen riasztja az embert, noha az íze kellemes, vaníliaszerű. Annyira büdös, hogy száműzték szállodákból, éttermekből és a tömegközlekedési eszközökről is Délkelet-Ázsiában. Kutatások szerint a gyümölcs dögletes bűze 44 különböző illatanyagnak köszönhető. Egyébként készül belőle mártás, fűszer, sőt jégkrém is, a durián fa részeit pedig alkalmazzák a népi gyógyászatban, láz és sárgaság ellen is nagyon hasznos. 

Rafflesia arnoldii

Ez az élőlény egy parazita életmódot folytató növény, mely jellemzően fákon élősködik. A Föld legnagyobb méretű ismert virága, amely mindösszesen tíz hónap alatt nő meg akkorára, mint egy érett káposzta feje, majd amikor húsos, pettyes szirmai kinyílnak, átmérője elérheti akár az egy métert is, súlya pedig akár a 15 kilogrammot. Mellesleg veszélyeztetett faj, és Indonézia nemzeti virága. A virág maga ugyan gyönyörű, de a szaga fertelmes: a rothadó húséhoz hasonlítható leginkább. Persze ennek is megvan az oka: a növény ezzel csalogatja oda a beporzásért felelős döglegyeket. Szegény Rafflesia arnoldii biztosan irigykedik a virágok nagy részére, amelyek kellemes illatot árasztva méheket vonzanak a döglegyek helyett...

Vieux Boulogne

A sajtok között kétségkívül sok erős, kellemetlen szagú akad, ám a Vieux Boulogne mindegyiken túltesz. Köztudottan ez a világ legbüdösebb sajtja, ami eredetileg Normandiából ered, és 21 napig érlelik, fogyasztását pedig ezek után is csak a vállalkozó szelleműeknek ajánljuk. A szagát sokan a tehéntrágyához hasonlítják, és ezzel el is mondtunk mindent.

Törpehangyász

Ha valaki érezte már egy borz kellemetlen illatanyagát, akkor se tudja elképzelni, hogy micsoda bűzáradatra képes a törpehangyász. A törpehangyász a borzhoz hasonlóan csak veszély esetén veti be a bűzfegyvert, tehát alapállapotban nincs kellemetlen szaga, de azért így sem mennénk a közelébe, bár Magyarországon fenyeget a veszély, hogy belebotlunk egybe, ugyanis nem őshonos hazánkban. 

Uránusz

„Mi az? Nagy, kék és büdös. Uránusz” – szólhatna a találós kérdés. Ezt a bolygót egész biztosan nem a friss és üde levegője miatt fogjuk megszeretni. Tudósoknak ugyanis sikerült megállapítaniuk, hogy az Uránusz felhőit nagyrészt egy hidrogén-szulfid nevű anyag alkotja, ami a romlott tojás, vagyis a záptojás kellemetlen szagát is okozza. Szóval igen, az Uránusz büdös, méghozzá már-már fingszerűen. 

(player.hu)

(Borítókép: Uránusz. Illusztráció: buradaki/Getty)