Tudja meg, hogyan kerülheti el a baktériumokkal való találkozást és teheti biztonságossá az újratölthető vizes palack használatát, amelyekben egy új kutatás szerint több kórokozó található, mint egy WC-ülőkén.

A Mirror cikke különös figyelmet szentel az újratölthető vizes palackok higiéniai kérdésének. Szakértők szerint a mindennapi használati eszközökben több baktérium lehet, mint egy WC-ülőke felületén, ha a kulacsokat nem tisztítjuk rendszeresen. A nyári tikkasztó melegben egyre többen hajlamosak vagyunk újratölthető palackokba tölteni a frissítőt, de ez a környezetbarát megoldás meglepően káros lehet az egészségünkre.

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újratölthető vizes palackok átlagosan 20,8 millió telepképző egység (Colony-forming unit, CFU) baktériumot tartalmaznak. 

Ez a szám elképesztően magas, hiszen 40 ezerszer több annál, mint amennyi kórokozó egy átlagos WC-ülőke felületén található. 

Ennek oka, hogy miután a vizes palackok belseje szinte állandóan nedves, így az ideális környezetet biztosít a baktériumok számára. Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden alkalommal, amikor ezekből a palackból iszunk, a szervezetünkbe juttatjuk ezeket a baktériumokat, amelyek aztán könnyen elszaporodhatnak és számos egészségügyi problémát okozhatnak. Ha a baktériumok mellett penészgomba képződik, az allergiás tüneteket is előidézhet.

Hogyan védekezhetünk ellene?

A megbetegedés kockázatának minimalizálása érdekében ideális esetben minden használat után ki kellene öblíteni a palackot, de minimum hetente néhányszor érdemes alaposan kimosni azt. A leghatékonyabb megoldás, ha a palackot beáztatjuk egy ecetből és vízből álló keverékbe egy egész éjszakán át.

A szakértők arra is felhívják a figyelmünket, hogy a palack tárolási módja szintén nagy szerepet játszik a baktériumok szaporodásában. Az edzőtermi öltöző szekrény vagy egy sporttáska belseje nem ideális hely ezeknek a tárgyaknak. A cukros folyadékok palackba töltését is érdemes kerülnünk, valamint se napon, se az autóban ne hagyjuk hosszú időre a palackunkat, ha meleg van. A magas hőmérséklet és a nedvesség keveréke elősegíti a baktériumok szaporodását.

A megfelelő higiénia és a tudatos használat mellett az újratölthető vizes palackok továbbra is a legkörnyezetbarátabb és legköltséghatékonyabb módszerek egyikei maradnak a hidratálásra – de ne felejtsük el, hogy az egészségünk is fontos, és azt csak megfelelő tisztítási és használati szokások betartásával tarthatjuk meg.

(Borítókép: Egy nő, aki elmos egy palackot a konyhában. Illusztráció: Getty Images)