Európa számtalan érdekességet rejt, gyönyörű tájakat, egyedülálló természeti nevezetességeket, izgalmas képződményeket. Igyekeztünk összeszedni azokat a helyeket, amelyek kevesebb figyelmet kapnak, mint amennyit érdemelnének.

Plitvicei-tavak, Horvátország

Noha ez a látványosság kifejezetten felkapottnak számít, még így is kisebb az érdeklődés iránta, mint amit különlegessége nyomán megérdemelne.  Európa egyik legszebb természeti látványossága egy különleges geológiai és hidrogeológiai karsztjelenség, amely a világban is egyedülálló. Egy összefüggő tórendszerről van szó, melynek részei között szintkülönbségek vannak, ezért alakulhatott ki a látványos végeredmény. A Plitvicei-tavaknál közel 200 vízesés van, és a tómedrek mindegyike kristályos kékes-zöld vízzel van tele. 

Pamukkale, Törökország

Az UNESCO világörökség részeként számon tartott török nevezetesség az ókorban messze földön híres volt kiváló, kalcium-karbonátban és széndioxidban gazdag 35 fokos forrásvizéről, ami hófehér mészkőmedencékbe egy domboldalon csorog alá. A Denizli városának közelében fekvő fürdőhely vize egyre kevesebb a sok turista miatt, ennek ellenére sokan nem hallottak még erről a nevezetességről. Sietnünk kell azonban, ha teljes pompájában szeretnénk látni ezt a helyet, ugyanis félő, hogy 40 éven belül a „Gyapotvár” forrása teljesen elapad. 

Lichtenstein

Már csak azért is különleges a listán ez a hely, mivel egy teljes országot takar. Lichteinstein Ausztria és Svájc között az egyik legkisebb és leggazdagabb ország a világon. A természet pedig szinte meseszerű: kristálytiszta tavak, óriási erdők, ősi várak és hegyek.

Asos, Görögország

Kefalonia szigetének északi részén található Asos, ahol kristálytiszta víz, végtelen nyugalom és kedvező időjárás fogadja a látogatókat. Itt tényleg el lehet vonulni a világ elől, hiszen nagyon kevesen jutnak el a szigetnek ebbe a szegletébe. Ha valaki szeret túrázni, akkor különösen tetszeni fog a környék hangulata, hiszen a közeli várrom mellől káprázatos panorámában lehet részünk.

Giola lagúna, Görögország

A Giola lagúna egy természetes, kristálytiszta és türkiz vizű sziklába vájt medence a tengerparton. Ez a kis természeti csoda Giolat Astris faluban található, néhány kilométerre Limenáriától a sziget déli részén. A lagúnához csak gyalog lehet felsétálni.

(Borítókép: Giola lagúna. Fotó: Kisa Markiza/Getty)