Július 1-én élesedett a Gazdasági Versenyhivatal kormány által támogatott online árfigyelő rendszere. A honlapon hat kiskereskedelmi lánc, mintegy 1200 bolt 60 termékének napi fogyasztási árai váltak nyomon követhetővé.

Mostantól nem kell végignyálazni a kiskereskedelmi élelmiszerüzletek hírlapjait, ugyanis a kormány ma indult árfigyelő rendszerében egy helyen nyomon követhetővé vált hat üzletlánc, köztük az Aldi, Lidl, Tesco, Penny, Spar és Auchan termékeinek a napi aktuális ára. 

Ha betöltjük az arfigyelo.gvh.hu weboldalt, a főoldalon egyből az olyan alapvető élelmiszerek árösszehasonlításaiba futhatunk, mint a trappista sajt, tojás, kenyér, tej és a sertéscomb. Ha más termék árára vagyunk kíváncsiak, egyszerűen beírhatjuk azt a keresőbe, de kategóriák szerint is rendezték az árucikkeket a húsoktól és felvágottaktól a tej- és tojáskínálaton át a tartós élelmiszerekig.

A különböző termékeket a minimum egységár, vagyis a kilós, illetve darabár szerint növekvő sorrendbe rendezi a rendszer, így legelöl mindig azt találni, ami a pénztárcánknak a legjobban megéri.

A termékek között az akciós árucikkeket is listázzák, így minden nap képbe kerülhetünk az aktuális leértékelésekről. A feltüntetett ár alatt azt is láthatjuk, hogy az adott terméket a hat közül melyik üzletlánc értékesíti. Mindezen kívül az oldalon egy térkép is található, ha a felület felső jobb sarkában az „Üzletek” hivatkozásra kattintunk. Itt először régiók, majd terület és város szerint láthatjuk, hogy az országban hol és milyen üzletek találhatók, illetve útvonalat is tervezhetünk oda, ahol vásárolni szeretnénk. A rendszer azt is felfedi, ha egy áruházlánc boltjaiban eltérő áron lehet hozzájutni ugyanahhoz a termékhez, a jövőben pedig az egyes árucikkek üzletlánconkénti összehasonlítására is lehetőség lesz.

(Borítókép: Férfi egy élelmiszerboltban. Illusztráció: Getty Images)