A Balaton és a vitorlázás egyik legkiemelkedőbb ünnepe, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, az 55. Kékszalag, 2023. július 6-án, 9 órakor rajtol el Balatonfüredről.

A Kékszalag napjainkban Európa legnagyobb presztízsű, legrégibb, leghosszabb távú és a legtöbb indulót regisztráló tókerülő túraversenye, amelyen közel harmincféle hajóosztályban hirdetnek eredményt. 

Miért Kékszalag?

Valaha a tengerek leggyorsabb vitorlás hajója viselhette árbocán a kék színű szalagot (az Atlanti óceánon leggyorsabban átkelő hajók a Kék szalag címet nyerték el). A vitorlás sport elterjedésével az európai tavakon is kialakultak azok a versenyek, amelyek győztese árbóc-csúcsára köthette a leggyorsabbnak járó elismerést jelképező szalagot. 1934­-ben ezt a szokást ültette át a Balatonra a versenyt először kiíró Hungária Yacht Club, s azóta is a Balatont leggyorsabban körbevitorlázó hajó nyeri el a Kék Szalagot. 

Útvonal és táv

A Magyar Vitorlás Szövetség által kiírt gyorsasági verseny hagyományos útvonala: Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred. A megtett távolság hossza 160 km légvonalban, de a hajósok természetesen úgy navigálnak, hogy a lehető legrövidebb idő alatt célba érjenek.

Az idei Kékszalag fesztivál már július elsejével kezdetét vette (a teljes program ide kattintva látható), az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja pedig július 6-án 9 órakor lesz. 

(Borítókép: Vitorlás hajó. Illusztráció: SOPA Images/Getty)