Számos európai országban, köztük az Egyesült Királyságban is, komoly bírságot kaphatsz, ha rosszul használod az autód klímaberendezését. Minden autós számára nélkülözhetetlen olvasmány, aki gyakran utazik külföldre.

Ahogy a nyár tikkasztó hőségében alig várjuk, hogy beugorjunk az autónkba, bekapcsoljuk a légkondit, és hűs levegővel kényeztessük magunkat, a motor járatásával segíthetünk a dolgon. Az ötlet nem rossz, de van egy kis buktató.

Számos európai országban – köztük az Egyesült Királyságban is – bírsággal büntethetnek, ha így használjuk a klímát. Az Egyesült Királyságban például a KRESZ 237. szabály tiltja ezt a rossz szokást, amiért komoly büntetést szabhatnak ki. A legsúlyosabb esetben akár 2,1 millió forintos bírsággal is sújthatnak minket. Tehát érdemes vigyázni és óvatosnak lenni, amikor a légkondicionáló gombját kezdjük el ész nélkül csavargatni. De mi a helyzet az Európa többi országában?

Környezetvédelmi okokra hivatkozva, több más európai országban is, így Ausztriában, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban tiltott. Az ÖAMTC (osztrák autóklub) közlése szerint a bírság akár 5000 euró (1,8 millió forint) is lehet, és a rossz hír nem ér véget itt: a motor álló helyzetben történő járatása károsítja az autó számos alkatrészét is – tudta meg a vezess.hu.

Mindezek fényében számunkra, magyar autósok számára talán a legjobb megoldás, ha elővigyázatosan és tudatosan használjuk a klímát. Mindig figyeljünk arra, hogy az autó motorterét ne hűtsük túl, de az sem egészséges, ha a kinti forróság és a belső hűvös hőmérséklet között túl nagy a különbség.

A legjobb, ha mielőtt bekapcsoljuk a légkondicionálót, először alaposan kiszellőztetjük az autót az ablakok leengedésével. Ezzel már jelentősen csökkenthetjük a belső hőmérsékletet, és ezt követően a klíma már sokkal hatékonyabban tud dolgozni.

A fenti példák jól mutatják, hogy mennyire fontos az autósoknak, hogy mindig tisztában legyenek azzal, hogy mely országokban milyen szabályok vonatkoznak a klíma használatára. 

Tehát tartsuk szem előtt: a klíma használata nem csak a kellemes hőmérsékletről szól, hanem a környezetvédelmi szabályok betartásáról, és természetesen az egészségünkről is. Ne feledjük, hogy a klímát nem csak jól, de okosan is kell használni!

(Borítókép: A sofőr a klímát ellenőrzi az autóban.  Illusztráció: Getty Images)