Mandeep Kaurt valóságos meglepetésként érte, amikor néhány év házasság után szőr kezdett nőni az arcán. Bár nehezen, de végül elfogadta a helyzetet, férje azonban képtelen volt tolerálni a változást, így végül elvált az indiai Punjabban élő nőtől. Kaurt ennek ellenére nem roppant össze: szembenézett a nehézségekkel, sikerült elfogadnia önmagát és új életet kezdett.

Mandeep Kaur élete nem különbözött a többi indiai nő életétől, mígnem egyik napról a másikra vastag szőrzet nőtt az arcán és az állán. A hirtelen változás ellenére a nő úgy döntött, hogy nem válik meg a szőrzettől. A megdöbbentő helyzet olyan mértékben megviselte a férjét, hogy az elhagyta Kaurt. A válás súlyos lelki válságba taszította a nőt, aki mély depresszióba zuhant. 

Mandeep Kaur a nehézségek ellenére nem adta fel: szakember segítséget kérte, aki megtanította őt együtt élni az új külsejével. Éveken át tartó küzdelem után képes lett elfogadni önmagát és úgy döntött, végleg felhagy a borotválkozással. Az arcán növő szőrzet megtanította neki, hogy nem szabad szégyenkeznie, és hogy a belső erő és önelfogadás hatalmas hatással van az életére. Ma már büszkén mutogatja a szakállát, és az egyik legkifejezőbb személyiségjegyének tekinti.

Mandeep Kaur új élete

Kaur a mezőgazdaságban dolgozik a testvérei mellett. A szakáll mellett turbánt visel, mára egyáltalán nem szégyell megjelenni a faluban, ahol él. Naponta motorra pattan, hogy elintézze ügyes-bajos dolgait, a közösségbe is teljes mértékben beilleszkedett. Az emberek már megszokták látványos, új külsejét, viszont még mindig vannak, akik megdöbbennek, amikor női hangon szólal meg, a legtöbbször ugyanis férfinak vélik. Ezeket a helyzeteket a nő ma már humorral és bátorsággal kezeli.

A női arcszőrzet okai

A vastag, sötét szőr növekedését a nők arcán, nyakán, mellkasán vagy combján, hirsutizmusnak nevezik. Ez a jelenség gyakran hormonális okokra vezethető vissza, ám néha bizonyos gyógyszerek vagy anyagok is okozhatják. Az androgén, vagyis a férfi hormonok túlzott mennyisége is vezethet hirsutizmushoz. Az okokat sokszor nehéz tisztázni, vannak, akiknél az életkor előrehaladtával jelenik meg a túlzott szőrnövekedés, másoknál hosszú távú problémát jelent. Számos kezelés megoldást jelenthet, de fontos az orvosi ellenőrzés.

Inspiráció más nők számára

Mandeep Kaur története az önmagukkal küzdő nők számára lehet inspiráló. Az indiai nő példája jól mutatja, hogy önmagunkat elfogadva képesek lehetünk leküzdeni a legnagyobb kihívásokat is. A nagy kérdés, hogy vajon Kaur ismét rátalál-e az igaz szerelemre?

(Il Lato Positivo)

(Borítókép: Egy nő borotválkozik. Illusztráció: Getty Images)