Bálnatetvek élősködnek az óceáni emlősökön, ezeknek az eltávolításához kérnek rendszeresen segítséget az embertől a mexikói partoknál a szürke bálnák.

Vírusként terjednek az interneten azok a felvételek, amelyeken bálnák kérnek segítséget az mexikói partoknál csónakázó emberektől. A mélyvízi emlősök a rajtuk élő paraziták eltávolítása céljából úsznak a felszínre.

Az egyik legutóbbi videót az Ojo de Libre lagúnánál készítették, amint egy férfi éppen leszedegette a bálnatetveknek nevezett apró rákszerű lényeket egy bálna fejéről. 

@purpleyamshortvideo A man helps removing barnacles on this poor whale🥹 Satisfying to watch🐋 #fyp #whale #helping #removing #barnacles #ocean #sea #fyp #tiktok #satisfying #foryou #fypシ #fyp ♬ original sound - Purple Yam Short Video

A The Guardian beszámolója szerint a férfi rendszeresen segít így a hozzá forduló bálnáknak. Először csak kíváncsiságból szedett le egy élősködőt egy közel úszó példányról, majd az vissza-visszatért, hogy ismételten segítséget kérjen. Bár a bálnatetvek egyfelől hasznosak, mert felfalják az állat testén megtelepedő algákat, belekapaszkodva az emlősök fejébe annak hámló bőrén és sebein élősködnek, ezzel fájdalmat okozva. 

„Az akár 15 méteresre is megnövő szürke bálnák különösen érzékenyek a parazitákra, amelyek éles karmaikkal belekapaszkodnak az állatok érzékeny bőrébe. Valószínűleg nem bánják, ha valaki leszed róluk néhány ilyen parazitát, de hogy ennek a hatását tényleg érezzék, ahhoz több százat kellene eltávolítani a bőrükről. Mivel ezek az élősködők a bálna elhalt bőrét és elhalt szöveteit eszik, parazita helyett szimbiótának lehetne őket nevezni, mivel az együttélésből mindkét félnek megvan a maga haszna” – magyarázta Mark Carwardine, a térséget jól ismerő brit zoológus. Hozzátette: valószínűleg azért fordulnak az emberekhez, mert az évek során alkalmazkodtak a velünk történő interakciókhoz.

@beautjuya0q #foryou#animals#oceananimals#toreliefpressure#whales#barnacles ♬ original sound - appealme

(Borítókép: Szürke bálna. Fotó: Getty Images)