Az országos döntőn egy maracujával és mulunguval készült cold brew-val nyűgözte le a zsűrit Till Martin. A fiatal barista Londonban mérkőzhet meg a világ legjobbjaival.

A Starbucks minden évben megrendezi a nemzetközi Barista Bajnokságot, ahol a vállalat legjobb kávémesterei mutatják meg tudásukat. A helyi fordulók során Európa-, Közel-Kelet- és Afrika országaiból több mint 15 ezren indultak, közülük összesen 35 nemzeti bajnok méri majd össze a tudását 2023 októberében, Londonban.

A magyar győztesnek egy öt fordulóból álló bajnokságon kellett átküzdenie magát, aminek utolsó állomása az országos döntő volt. A július 4-én megrendezett eseményen a versenyzőknek két feladatban kellett helytállniuk. Az egyik feladat egy egyedi latte art megalkotása volt, majd kedvenc Starbucks kávéjukat és kávékoktéljukat készítették el a zsűri számára. A verseny személyes történetekkel és a versenyzők céljainak elmesélésével egészült ki.

Till Martin, az idei hazai barista bajnok elsőként Starbucks* Colombia Nariño, közepes pörkölésű, single origin – azaz egy termővidékről származó – kávét készített french press-ben. A durvára őrőlt kávé négy perc alatt elkészült. Ebben a kávéban a kakaós, karamellás ízjegyek domináltak, ezt egy gyógynövényes és fűszeres ízvilág egészítette ki. Különleges kávékoktélnak egy maracujával és egzotikus mulunguval készült cold brew-t készített, amelyet golgotavirággal és levendulával díszített.

Büszkék vagyunk arra, hogy olyan baristákkal dolgozunk együtt, akik a kávézásban nem csupán egy ital elfogyasztását, hanem hozzánk hasonlóan egy szubkulturális szeánszot látnak”

– mondta Kerek Fanni, a Starbucks magyarországi brand managere.

„Hatalmas öröm volt, hogy a bajnokságon részt vevők nem csupán a tudásukat és tapasztalatukat hozták el a versenyre, de a mindennapi munkájuk során használt lelkiismeretességet és maximumra törekvést is. Ez pedig az idei év nyertesének, Till Martinnak a hozzáállásában és felkészültségében teljesedett ki” – tette hozzá.

Till Martin a verseny után a Velvetnek nyilatkozva elmondta, hogy bár mind a két forduló alatt érezte, hogy jól mennek neki a feladatok és jól is érezte magát a verseny közben, nagyon meglepte, hogy megnyerte a versenyt. A legnehezebbnek azt érezte, amikor növényi tejjel kellett megalkotnia egy latte artot, ugyanis az másképpen viselkedik, mint a tehén tej. A saját kávéinak prezentálásakor már sokkal magabiztosabb volt.

„Egy Starbucks* Colombia Nariño-t kóstoltattam a zsűrivel, aminek nem sok figyelmet szenteltem a verseny előtt, de szerettem volna kihívás elé állítani magam és izgalmassá tenni a kávét a magam számára és a zsűri számára is” – árulta el Till Martin.

Az idei bajnok a többiekkel szemben előnyként fogalmazta meg, hogy négy évig színésznek tanult, ez a tapasztalat pedig nagyon jól jött a kávéinak prezentálásakor. A jövő versenyzőinek azt tanácsolta, hogy a latte art készítéskor érdemes biztosra menni, mintsem megpróbálni egy több pontot érő mintát önteni, amiben könnyű hibázni az izgalom és a nyomás miatt. Till Martin a kezdő kávéfogyasztókat is hasznos tanáccsal látta el.

Akik nincsenek otthon a specialty kávék világában, azoknak érdemes egy french press-el kezdeni.

Abban tudja a fogyasztó leginkább átérezni a kávé valódi ízprofilját és komplexitását. Ez igazából egy alap kávé, ami után lehet kísérletezni ízlés szerint” – mondta a barista bajnok, aki kifejtette, hogy ő maga általában americanót vagy cold brew-t iszik, de mivel nagyon édesszájú, így nem veti meg az édes, szirupos kávékat sem.

Az egyhetes londoni út során különböző workshopokon vesznek részt a döntősök, valamint egy napot eltöltenek Amszterdamban is, ahol meglátogatják a helyi kávépörkölő üzemet. Az egyhetes út végén tartják majd a döntőt, ahol kiderül, ki lesz az idei Starbucks EMEA Barista Bajnok. Till Martint kérdeztük, hogy mivel készül a nemzetközi döntőre, de azt mondta, hogy nem mert ennyire előre tervezni, elsőnek le akarta tudni a hazai fordulókat, úgyhogy majd a következő időszakban kezd el gondolkodni a londoni bemutatóján.

(Borítókép: Till Martin. Fotó: Flow Pr)