Már egyetlen mondat is hatalmas hatással lehet a gyermekre. Ismerje meg azokat a kifejezéseket, amelyeket szülőként nem szabadna mondania, ha szeretnének kiegyensúlyozott, boldog gyermeket nevelni.

Gyermekeinket szeretjük és gondoskodni akarunk róluk, de néha nem vesszük észre, hogy a szavaink mennyire befolyásolják őket. Az alábbiakban bemutatjuk a 15 leggyakoribb hibát, amelyet a szülők elkövetnek, és megmutatjuk, hogyan kerülhetjük el ezeket a helyzeteket.

1. „Ne erőltesd…!"

Az erőszak és fenyegetés soha nem segít a gyermek fejlődésében. Ahelyett, hogy megfenyegetnénk, inkább segítsünk neki megérteni a következményeket és a viselkedésének hatásait. Például, helyette mondhatjuk:

Értem, hogy nem szereted ezt a feladatot, de fontos, hogy befejezd.

2. „Miért kényszerítesz arra, hogy ezt mindig 100-szor megismételjem?"

A gyerekek még tanulják a dolgokat, és természetes, hogy néha elfelejtik vagy újra meg kell tanulniuk valamit. Ne legyünk frusztráltak vagy türelmetlenek velük. Ahelyett, hogy felszólítanánk őket, inkább válaszoljunk türelemmel és segítsünk nekik megérteni és megtanulni az új dolgokat.

3. „Olyan okos vagy!"

Bár fontos, hogy elismerjük a gyermek erősségeit és sikereit, nem csak az intelligenciára kell összpontosítanunk. Dicsérjük meg az erőfeszítést és a kitartást is, hogy a gyermek megértse, az elkötelezettség és a munka fontosabbak a végeredménynél. Például, mondhatjuk: „Nagyon büszke vagyok rád, hogy ennyi időt és energiát fektettél ebbe a projektedbe. Ez valóban megmutatja a kitartásodat."

4. „Bolondot csinálsz magadból!"

A gyerekek még tanulják, hogyan kell kifejezni magukat és hogyan kell kezelni az érzelmeiket. Ha nevetségessé tesszük őket valamiért, amit mondtak vagy tettek, a gyerekek azt fogják hinni, hogy érzéseiknek nincs értéke. Inkább próbáljuk megérteni az ő szemszögüket és érzéseiket, és segítsünk nekik kifejezni magukat. Például, helyette mondhatjuk:

Megértem, hogy frusztrált vagy, de van jobb módja annak, hogy megmutasd, mit érzel.

5. „Ez nem olyan komoly."

Azok a dolgok, amelyek nekünk, felnőtteknek kevéssé tűnnek fontosnak, sokat jelenthetnek gyermekeink számára. Ha egy gyermek dühös lesz, vagy sír, és hallja a szülőktől, hogy túloz és sír valami „lényegtelen" miatt, csak azt fogja érezni, hogy szégyellnie kell az érzelmeit. Figyeljünk oda az ő érzéseikre és segítsünk nekik megérteni és kezelni azokat.

6. „Mozogj, siess."

A kisgyermekek még nem ismerik a „sietség" fogalmát. Tehát ha megkérjük őket, hogy siessenek, az csak stresszessé és szorongóvá teszi őket. Sokkal jobb, ha nyugodtan elmagyarázzuk nekik bizonyos idők tiszteletben tartásának fontosságát. Így megtakarítjuk a felesleges stresszt és segítünk nekik megérteni az időkezelés jelentőségét.

7. „Mindig is utáltam a matematikát!"

A szülők véleménye és hozzáállása jelentősen befolyásolhatja a gyermekek véleményét és hozzáállását is. Ha például egy gyermek szenvedélyt és tehetséget mutat a matematika iránt, a szülők negatív megjegyzései elegendőek ahhoz, hogy hamarosan elveszítse az érdeklődését a téma iránt. Légy pozitív példakép és bátorítsd a gyermeket az erősségei felfedezésében.

8. „Tudom, hogy nem akartad bántani."

A gyerekek még nem tudják teljes mértékben feldolgozni a negatív érzelmeket, és gyakran hagyják magukat ösztönösen irányítani, rossz vagy erőszakos cselekedeteket végrehajtani. Nagyon elégedett is vagyok. Ebben az esetben nem szükséges minimalizálni vagy igazolni a gyermek cselekedeteit. Fontos, hogy segítsünk nekik jobban megérteni és kezelni a negatív érzéseiket, valamint megtanulni az önkontrollt és az empátiát.

9. „Minden rendben volt ma az iskolában?"

Gyakran előfordul, hogy a gyermeknek problémái vannak az iskolában, és egyáltalán nem érzi jól magát. Azonban ez a kérdés nem segít abban, hogy beszéljen róla. Inkább teremtsünk nyitott és bizalmi légkört, ahol a gyermek szívesen osztja meg velünk az élményeit, és legyen türelemmel, hogy meghallgassuk és megértsük őket.

10. „Mi a problémád?"

A szó szerinti értelmezés gyakran problémákat és bizonytalanságot okoz a gyermekek számára. Inkább helyette tegyünk konkrét kérdéseket vagy nyújtsunk segítséget, hogy könnyebben megértsük, mi zavarja a gyermeket, és hogyan tudunk segíteni neki. Például, mondhatjuk:

Látom, hogy zavart vagy. Van valami, amivel segíthetek?

11. „Csak azt nem tudom, hogyan fogjuk kifizetni ezeket a számlákat."

A pénzügyi aggodalmak és stressz nem tartoznak a gyermekek terhéhez. Kerüljük a pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos beszélgetéseket a gyermekek jelenlétében. Ehelyett teremtsünk biztonságot és stabilitást számukra, és alakítsunk ki egészséges pénzügyi szokásokat, amelyeket példával mutatunk nekik.

12. „Akkor maradj itt, elmegyek."

Az elhagyás és a különválás folyamata komoly érzelmi hatást gyakorolhat a gyermekekre. A bizonytalanság és az elhagyatottság érzése félelemmel és szorongással járhat. Ehelyett készítsünk fel a gyermeket az elválásra, és adjunk neki biztosítékot, hogy mindig visszatérünk és szeretettel fogadjuk őt.

13. „Ne legyél már baba."

Ez talán az abszolút legrosszabb kifejezés, amit egy felnőtt egy gyereknek címezhet. A gyermek nemcsak megalázottnak érzi magát, de nem is fogja megérteni a mondat jelentését. Ennek eredményeként bezárkózik önmagába, és abbahagyja érzelmeinek megosztását a szüleivel. Ehelyett bátorítsuk a gyereket, hogy szólaljon fel, és a maga módján fejezze ki, mi zaklatta vagy dühítette fel.

14. „Mindig meg kell osztanod a dolgaidat másokkal."

A nagylelkűség fontos tulajdonság, de korai életkorban a gyerekek még nem értik teljesen a megosztás jelentését. Ne kényszerítsük őket a játékaik megosztására, inkább segítsük nekik megérteni a mások iránti empátiát és a megosztás fontosságát. Ahelyett, hogy parancsolnánk, mondhatjuk:

Gondolkodj el azon, hogyan lehetne másoknak is örömet okozni a játékaiddal.

15. „Ez nem így működik."

A gyermekek folyamatosan tanulnak és felfedeznek. Ha mindig megmondjuk nekik, hogy valami nem így működik, akkor megakadályozzuk őket abban, hogy kísérletezzenek és tanuljanak a saját tapasztalataikból. Engedjük meg, hogy hibázzanak és tanuljanak azokból a helyzetekből, ahol valami nem működik úgy, ahogy szeretnék.

Forrás: Il Lato Positivo

(Borítókép: Nevelő szülő a gyermekével. Illusztráció: Getty Images)