Vannak olyan csapdák, amelyekbe nagyon egyszerű beleesni, pedig ha kikerülnénk azokat, az álláskeresésünk is rövidebb ideig tartana, ráadásul sikeresebbek is lehetnénk benne. De melyek ezek? Íme a 3+1 leggyakoribb hiba!

1. Nem megfelelő a megszólítás

Általában az első dolgunk, ha egy új állásra nyújtunk be pályázatot, hogy e-mailben jelentkezünk az álláshirdetésre, ekkor a csatolmány (önéletrajz, motivációs levél stb.) mellé illik írni egy rövid kísérőlevelet is. A levélhez pedig megszólítás is szükséges. Sokkal vonzóbb jelölt lehet valaki, ha az adott cégnél kideríti, hogy ki foglalkozik a beküldött pályázatokkal, és neki címzi az ímélt: „Tisztelt Kovács Erika!”. Mivel ezt az információt gyakran nem osztják meg a pályázókkal a kiírásban, ezért sokan csak annyit írnak: „Tisztelt Hölgyem/Uram!”. Ez nemcsak rendkívül felületes, de hatalmas taktikai hiba is.

Ehelyett inkább nézzünk utána a cégnek, ki a HR-es vagy az ügyvezető, és címezzük neki a levelet.

2. Sablonos önéletrajz

Miután egy cég megkapja az önéletrajzunkat már nem a mi kezünkben van a sorsunk. Éppen ezért érdemes nagy figyelmet szentelni arra, hogy valóban jó CV-t küldjünk be. Az önéletrajz ugyanis az első benyomás a jelöltről, illetve álláskereséskor talán az egyik legfontosabb tényező a kívánt állás betöltéséhez. Ha figyelembe vesszük, hogy egy profi munkaadónak legfeljebb két perce van minden válasz elolvasására (ennyi idő alatt kell valamit találnia a dokumentumban, ami érdekli), akkor nagy hiba egy sablonos CV elküldése a munkáltatónak. Az önéletrajz olyan, mint egy öltöny: csak akkor fog jól állni a viselőjén, ha rá van szabva. Minden cég és minden pozíció más-más tapasztalatokat, skilleket keres, hiszen mások a problémák, amiket ott meg kell oldani.

Energiát kell szakítani arra, hogy az összes jelentkezéskor úgy rendezzük a tanulmányainkat, tapasztalatainkat, hogy az adott állásra a leginkább vonzóvá tegyen minket.

3. Mindent be kell küldeni, amit kérnek

Alapvető dolog, hogy az összes olyan dokumentumot és abban a formában csatoljuk a pályázatunkhoz, ahogyan a kiírásban olvasható.

Amennyiben kérnek próbafeladatot, akkor csináljuk meg, ha kérnek angol nyelvű önéletrajzot, akkor küldjük el azt is. Ez magától értetődőnek tűnik, mégis sokszor előfordul, hogy a pályázók azt hiszik, hogy ezek a lehetőségek opcionálisak. Tegyük fel magunknak a kérdést: ha két pályázó közül kell választani, akiknek hasonlóak a tapasztalatai és kompetenciái, akkor akár az is lehet a mérleg nyelve, hogy az egyik beküldte próbafeladatot, míg a másik nem...

3+1 Juttatás vagy fizetés?

Nem csak kezdő álláskeresői sajátosság, hogy elsősorban a fizetés nettó összegét veszik alapul a döntésnél a munkavállalók. Természetesen ez nagyon fontos, de egy havi 20-50 ezer forintos cafeteria elem, a különböző bónuszok, a munkába járás támogatása, céges telefon, laptop stb., mind-mind hozzájárulhatnak az anyagi terheink csökkentéséhez. Ha az interjún kedvező juttatási csomagot ajánlanak, kérdezzünk rá a tartalmára. Előre otthon határozzuk meg, mire van szükségünk és mire nem.

Könnyen lehet, hogy a különböző juttatásokkal még jobban járunk, mint egy magasabb nettó fizetéssel!

 

(Borítókép: Öltönyös álláskereső férfi. Illusztráció: Bernd Vogel/Getty)